Ілюстрація REUTERS

Один з найбільших каталонських банків Sabadell прийняв рішення перенести штаб-квартиру із регіону, який прагне до незалежності від Іспанії, до іспанського міста Аліканте. Про це кредитний інститут повідомив після екстреного засідання свого правління ввечері 5 жовтня, передає DW.

Керівництво його конкурента Caixabank планує провести нараду на цю ж тему 6 жовтня. З посиланням на обізнані джерела Reuters пише, що, орієнтуючись на ситуацію з Caixabank, влада в Мадриді має намір видати розпорядження, яке полегшить виведення підприємств з Каталонії. Цей документ дозволить банку змінити свою юридичну адресу, не скликаючи зборів акціонерів.

Читайте такожРеферендум щодо незалежності Каталонії: іспанська преса пише про причетність РосіїПереїзд кредитних установ може сильно вдарити по фінансовій галузі Каталонії.

Відео дня

Через конфлікт навколо проведення референдуму про незалежність Каталонії кредитні агентства знижують рейтинги регіону. Увечері 5 жовтня агентство Fitch повідомило, що має намір знизити кредитний рейтинг Каталонії "у зв'язку з непередбаченим розвитком подій" та можливим порушенням фінансових потоків в автономне співтовариство. Днем раніше на можливість зниження рейтингу Каталонії в найближчі три місяці вказало й інше рейтингове агентство - Standard & Рoor's. Воно поставило рейтинги Каталонії "B+/B -" на перегляд (CreditWatch) з "негативним прогнозом".

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня в Каталонії відбувся референдум про незалежність регіону, який центральна влада Іспанії назвала нелегітимним. Іспанська поліція жорстко протидіяли виборчому процесу, вилучаючи урни для голосування та бюлетені. На деяких дільницях сталися сутички правоохоронців з активістами. Поліція застосовувала гумові кулі, кийки. За повідомленнями влади, було травмовано близько 900 осіб. В уряді Каталонії заявили, що близько 90% виборців проголосували за незалежність регіону.

Конституційний суд Іспанії 5 жовтня тимчасово заборонив парламенту Каталонії проводити засідання, на якому було заплановано розглянути питання проголошення незалежності регіону. Засідання заплановано на 9 жовтня.