З 11 липня запрацюють зміни щодо виплати вкладів Ощадбанку СРСР (доповнено)З 11 липня набуває чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України», що передбачає перереєстрацію вкладників Сбербанку СРСР.

Текст закону (реєстр. № 10335 від 17 квітня 2012 року) опублікований в газеті «Урядовий кур’єр» №120 від 10 липня 2012 року.

Документом передбачається проведення компенсації вкладникам Сбербанку СРСР і власникам цінних паперів у готівковій чи безготівковій формі через установи «Ощадбанку» після внесення даних про них до системи «Реєстр вкладників заощаджень громадян».

Відео дня

Також закон визначає, що компенсація громадянам здійснюється не тільки в грошовій формі за рахунок держбюджету, а й в інших формах. Так, у разі смерті вкладника спадкоємці або особи, що узяли на себе організацію похорону, можуть після пред'явлення ощадної книжки одержати в «Ощадбанку» частину проіндексованого вкладу для організації похорону. Розмір компенсації визначає Кабінет міністрів, він не може бути нижче розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Однак, як роз'яснили в "Ощадбанку", ця норма набуває чинності з 1 січня 2013 року.

Нагадаємо, з 1 червня 2012 року розпочалися виплати вкладникам радянського Сбербанку у відділеннях «Ощадбанку». Вклади будуть відшкодовані близько 6 млн громадян, які не встигли одержати компенсацію в 2008 році. Для отримання компенсації громадяни мають перереєструватися у відділеннях «Ощадбанку».

За інформацією АТ «Ощадбанк», у системі «Реєстр вкладників заощаджень громадян» на початок 2012 року внесені дані про знецінені заощадження понад 11,8 млн громадян України, з яких тільки близько 6,16 млн осіб вже одержали компенсацію в межах 1000 гривень.