Допомога компаній ГМК Україні перевищила 90 мільйонів доларів / фото УНІАН, Арсен Петров

Великий український бізнес проявив високу гуманітарну активність в умовах війни з Росією: компанії нарощують допомогу державі, ЗСУ і мирним жителям, гнучко реагуючи на мінливі потреби.

Про це йдеться в новому дослідження на сайті ГМК Центр.

"Сукупно підприємства гірничо-металургійного комплексу виділили на ці цілі вже понад $87 млн.При цьому багато підприємств паралельно запускають виробництво", - вказується в дослідженні. 

Відео дня

Так, компанія "Метінвест" Ахметова і Новинського виділила на ініціативи, пов'язані з допомогою державі і людям, вже понад 1,2 млрд грн. Компанія закуповує продукти в Україні та Європі, з яких формуються Гуманітарні продуктові набори, а також виділила понад 30 млн грн на закупівлю медикаментів для українських лікарень. Також компанія надала сталь для виготовлення 100 тис. бронежилетів, передала ЗСУ понад 8 тис. касок, 1100 тепловізорів, понад 25 тис.турнікетів і аптечок для армії і тероборони, а також 20 дронів і понад 110 одиниць автотехніки. Крім того, зі сталі "Метінвесту" створені близько 60 тис.протитанкових їжаків, а також понад 20 тис. шипованих ланцюгів. 

Компанія "Інтерпайп", а також гуманітарні фонди Пінчуків вклали в гуманітарні проекти понад $25 млн. Компанія виготовляє протитанкові їжаки і "буржуйки", налагодила випуск пластин для бронежилетів. Також фонди і компанія постачають продукти і засоби гігієни, а також медикаменти і медобладнання: для Міноборони і МОЗ були передані понад 50,5 тис.аптечок для військових. Додатково було придбано 7 броньованих "швидких".

Компанія Ferrexpo на початку березня компанія створила гуманітарний фонд, фінансування якого на цей момент становить $12,5 млн. Компанія закуповує продукти харчування, медикаменти та медобладнання, купує машини швидкої допомоги для лікарень. Також компанія виділила 1 млн грн допомоги для забезпечення Миколаєва питною водою, і надала свою нерухомість для розміщення близько 2 тис.біженців. 

Компанія "АрселорМіттал Кривий Ріг" перерахувала $1 млн до Фонду допомоги в Нацбанку, а також направила $6 млн на благодійні проекти. Крім того, "АрселорМіттал" зобов'язався направити $2 млн на підтримку гуманітарної діяльності уряду, і на закупівлю медикаментів для жителів Кривого Рогу.

Завод DCH Steel передавав для потреб оборони металопрокат і металобрухт: тільки в квітні ДМЗ передав для оборони міста матеріалів на більш ніж 2 млн грн. Автотранспортний цех передав ЗСУ вантажні та вантажопасажирські автомобілі, теробороні - десятки шин для зміцнення блокпостів.

Компанія "Рудомайн" в рамках гуманітарної програми передала 2 млн грн на допомогу дітям з особливими потребами, які постраждали через військові дії. Також "Рудомайн" бере активну участь у підготовці до оборони Кривого Рогу: компанія задіяла 250 працівників і 42 одиниці техніки, а також надала будівельні матеріали. Загалом на потреби ЗСУ та тероборони компанія передала 15 млн грн.

Нагадаємо, раніше США скасувала всі імпортні мита на українську сталь: як заявили у фінансовому відомстві країни, металургійна галузь є однією з головних бюджетоутворюючих в Україні. Крім того, попри складнощі з логістикою, українські компанії не тільки продовжують працювати, а й надають грандіозну допомогу жителям і ЗСУ, а металургійний завод Азовсталь став символом стійкості України у війні проти РФ.