Вадим Мельник / фото kosatka.media

Бюро економічної безпеки має діяти аналітичними інструментами й одночасно ліквідувати системні кримінальні прояви для боротьби з тіньовими ринками. 

Про це заявив в інтерв'ю Mind.ua керівник Державної фіскальної служби Вадим Мельник. 

"Боротьба з тінню - це боротьба з криміналом, де застосовуються жорсткі силові методи. У Законі "Про Бюро економічної безпеки України" закладено два концептуальні аспекти. 

Відео дня

По-перше, це аналітика, а потім слідча дія. Аналітики будуть давати рекомендації, як виявити нелегальний бізнес, його локацію, принципи роботи та як його ліквідувати (у законодавчий або силовий спосіб). 

По-друге - це знищення системних кримінальних проявів (центри мінімізації, центри скруток з ПДВ). Тобто боротьба з економічними злочинами безпосередньо пов'язана з впливом на корупцію, її зменшенням. Корупція процвітає там, де можна заробляти тіньові кошти, і вона прикриває тіньовий сектор. Чим більше будемо бити по ньому, тим більше буде знижуватися рівень корупції", - заявив Мельник. 

Мельник вказує, що понад 25 бізнес-асоціацій України підтримують розроблену ДФС концепцію "від аналітики до дії". 

Планується, що БЕБ почне роботу з 25 вересня. У червні 2021 був оголошений конкурс на заміщення посади голови БЕБ. Свої документи для участі в конкурсі, крім Мельника, подали понад 50 кандидатів. 

За перше півріччя 2021 року ДФС вилучила з незаконного обігу контрафактної підакцизної продукції більш ніж на 2 млрд грн і припинила діяльність понад 10 конвертаційних центрів.