Кирило Шевченко назвав основні проблемні питання в перемовинах із МВФ / фото УНІАН

Національний банк України не має жодного невиконаного зобов’язання перед МВФ.

Про це заявив голова НБУ Кирило Шевченко в інтерв'ю ZN.UA.

За його словами, наразі триває обговорення між МВФ і Мінфіном кількох ключових показників державного бюджету на 2021 рік.

Відео дня

"Зокрема, щодо рівня доходів, розміру дефіциту бюджету та його фінансування. Ми розуміємо, що у середньостроковій перспективі бажано було б звузити дефіцит бюджету до 2–3% від ВВП, але у нинішніх умовах, коли економіка потерпає від кризи, це дуже важко. Також одне з дискусійних на сьогодні питань, наскільки я знаю, це питання видатків держбюджету з Фонду боротьби з COVID–19", - зазначив Шевченко.

Також голова Нацбанку відзначив наявність певних занепокоєнь щодо антикорупційної політики, яка також є частиною меморандуму з МВФ.

Читайте такожКабмін почав переговори з МВФ стосовно дефіциту держбюджету-2021

"Насправді зараз для нас важливо не кількість траншей, а сам факт продовження плідної співпраці. МВФ - це не про гроші, це про довіру. І я сподіваюся, що українська сторона зробить все можливе для того, щоб до кінця року фінансування з боку МВФ відновилося", - зазначив Шевченко.

Нагадаємо, 16 липня 2020 року Верховна Рада України призначила Кирила Шевченка головою Національного банку України.

Співпраця України та МВФ

  • Україна направила лист директору-розпоряднику Міжнародного валютного фонду Крісталіні Георгієвій зі зверненням про початок роботи в онлайн-режимі місії Фонду в Україні.
  • Міністерство фінансів планує отримати другий транш за новою програмою співпраці України з Міжнародним валютним фондом до кінця поточного року.
  • 9 червня Рада директорів Міжнародного валютного фонду затвердила 18-місячну програму stand-by для України з фінансуванням, еквівалентним 3,6 мільярда SDR (близько 5 мільярдів доларів), спрямовану на допомогу Україні в подоланні наслідків пандемії COVID-19.
  • 12 червня Україна отримала перший транш кредиту МВФ в рамках нової 18-місячної програми співпраці України та Фонду в розмірі 2,1 мільярда доларів.