У 2022-2023 роках зростання економіки буде близьким до 4% / фото УНІАН Володимир Гонтар

Національний банк України погіршив прогноз зростання реального ВВП в 2021 році з 4,2% до 3,8%.

Про це сказано в матеріалах НБУ.

Читайте такожНацбанк змінив прогноз інфляції до кінця року

Відео дня

"Економіка України відновлюється, але повільніше, ніж очікувалося, зокрема, через посилення карантинних обмежень. Враховуючи втрати від пандемії, Національний банк України погіршив прогноз зростання реального ВВП у 2021 році з 4,2% до 3,8%", - йдеться в документі.

Відзначається, що в IV кварталі 2020 року економіка майже досягла докризового рівня, але на початку нинішнього року її відновлення дещо сповільнилося.

"По-перше, введення нових карантинних обмежень призвело до пригнічення ділової активності. По-друге, ефект низьких торішніх врожаїв позначився на показниках сільського господарства, харчової промисловості та вантажообігу. По-третє, посилення конкуренції на окремих зовнішніх ринках і розширення торгових обмежень з боку Росії вплинули на погіршення показників промисловості, попри високі ціни на світових товарних ринках. Складні погодні умови січня-лютого послабили показники будівництва і транспорту", - сказано в матеріалах регулятора.

За прогнозом НБУ, починаючи з II кварталу, економіка України повернеться до стійкого зростання. Головним двигуном і надалі залишатиметься споживчий попит. У 2022-2023 роках зростання економіки буде близьким до 4%.

Крім того, за даними регулятора, поточний рахунок платіжного балансу у 2021 році буде зведений з незначним дефіцитом, який відчутно розшириться у 2022-2023 роках через зростання внутрішнього попиту і менш сприятливих умов торгівлі. Очікується, що поточний рахунок у 2021 році повернеться до незначного дефіциту (0,8% ВВП) внаслідок зростання внутрішнього попиту і поступового відновлення міжнародного туризму.

Що цьому передувало

ВВП України в січні-лютому поточного року, за даними Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, скоротився на 2,8%.

Світовий банк очікує помірного відновлення економіки України у 2021 році зі зростанням ВВП на 3,8%.

Міжнародний валютний фонд після спаду валового внутрішнього продукту України у 2020 році на 4% прогнозує його зростання у 2021 році на 4% з подальшим уповільненням у 2022 році до 3,4%.