Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль / фото УНІАН

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль припускає, що держава може викуповувати облігації внутрішньої державної позики на вторинному ринку в окремих екстрених випадках, але це не може бути постійною практикою.

Про це він сказав журналістам у ході свого візиту до Брюсселю, де відбулося підписання меморандуму та кредитної угоди про надання Україні допомоги від ЄС.

Читайте такожГроші ЄС не вплинуть на курс долара – Шмигаль

Відео дня

«Щодо ОВДП. Ми здійснюємо розміщення державних цінних паперів. Кожне розміщення дає кращий результат з точки зору термінів і процентної ставки», - сказав Шмигаль.

Викуп ОВДП

«Що стосується покупки на вторинному ринку, викупу державою, то це можливо в екстрених або окремих випадках, але це не може бути практикою. Це можливо, проте рішення щодо доцільності приймає Міністерство фінансів», - сказав Шмигаль.

Хронологія подій

Обсяг вкладень нерезидентів в облігації внутрішньої держпозики України у 2019 році збільшився на 109 млрд грн, або в 18 разів, - до 115,8 млрд грн.

Обсяг вкладень нерезидентів в облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) України за підсумками першого тижня липня 2020 рокускоротився на 586,65 мільйона гривень, або на 0,6%, – до 99,02 мільярда гривень.

Станом на 10 липня 2020 року обсяг вкладень нерезидентів в облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) України скоротився на 3,33 млрд грн, або на 3,4%, – до 95,69 млрд грн.

Поточна частка нерезидентів на ринку ОВДП України знизилася до 11,2%, а у порівнянні з початком року обсяги вкладень зменшились на 20,1 млрд грн, або на 17,4%.