Пенсія по втраті годувальника / фото УНІАН

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну понад 5 тисяч осіб вважаються зниклими безвісти. Реальне число зниклих може бути набагато більше. Родичі таких людей, перш за все діти, можуть отримувати пенсію по втраті годувальника. Хто і як може отримати виплати - пояснила Міністр соціальної політики Марина Лазебна.

Раніше ми розповідали, які в Україні є виплати для переселенців.

Кого під час війни вважають зниклим безвісти

Людина отримує статус зниклого безвісти як тільки в Нацполіцію буде подано заяву про розшук. Таку заяву може подати будь-яка людина або орган влади, якому відомо про зникнення.

Відео дня

Повідомити про зникнення людини можна по гарячій лінії 089 420 18 67.

Через місяць з дати внесення інформації про зникнення людини до Єдиного реєстру досудових розслідувань члени сім'ї зниклого можуть отримувати пенсію.

Пенсія по втраті годувальника: хто може отримати

  • Діти зниклої безвісти людини віком до 18 років.
  • Діти зниклого безвісти віком від 18 до 23 років, які навчаються за денною формою навчання, до закінчення навчання.

  • Діти зниклого безвісти віком до 23 років, які стали сиротами.

  • Чоловік, дружина і батьки зниклого безвісти, якщо вони мають інвалідність або досягли пенсійного віку.

  • Чоловік або дружина, а в разі їх відсутності — один з батьків або брат або сестра, дідусь чи бабуся годувальника, незалежно від віку і працездатності, якщо вони не працюють і доглядають за дитиною годувальника до досягнення ним 8 років.

  • Чоловік, дружина, батьки зниклого, якщо через зникнення людини вони втратили джерело засобів до існування. При цьому страховий стаж зниклого не має значення.

Пенсія по втраті годувальника: особливості виплат

Для призначення пенсії потрібно звернутися в будь-яке відділення Пенсійного фонду України або через вебпортал Пенсійного фонду. Пенсія виплачується весь час, поки людина вважається зниклим безвісти. Розмір виплат розраховується індивідуально в кожному випадку.

Вас також можуть зацікавити новини: