Українцям стали частіше відмовляти в субсидії / фото УНІАН

Кількість одержувачів субсидій в Україні різко скоротилася - попри те, що рівень життя не підвищився, а ціни на енергоносії не знизилися.

Про це пише "Апостроф". За словами економічного експерта Олега Пендзіна, держава йде на деякі хитрощі, щоб зменшити число сімей, яким потрібно виплачувати допомогу на оплату комуналки. Він стверджує, що останнім часом українців не просто позбавляють виплат, а й часто вимагають повернення цих коштів.

"Є такі прецеденти. Тут ситуація наступна: якщо людина свідомо збрехала в декларації, свідомо щось приховала і це раптом виявилося - тут можлива небезпека звинувачення в аферизмі. Тобто це може бути кримінальна стаття. Але якщо у людини все добре, і немає яких-небудь істотних порушень, а вона, наприклад, одружилася, змінила свій сімейний стан і про це не повідомила, і їй продовжували нараховувати субсидії - це інша ситуація. Такі речі відбуваються часто", - розповідає Пендзін.

Відео дня

Експерт зазначає, що до травня в РДА існували комісії, які розглядали проблеми при призначенні субсидій. Через них проходила третина субсидіантів, проте зараз ці комісії скасовані.

Читайте такожСтало відомо, скільки українці заборгували за комуналку"Беремо загальну кількість субсидіантів, які були торік - це приблизно 3,2 мільйона сімей. І дивимося загальну кількість субсидіантів цього року - це близько 2,5 мільйона. Треба розуміти, що через рік ми не стали багатшими, і ні в кого язик не повернеться сказати, що енергоносії стали дешевшими. Тобто таке зменшення кількості субсидіантів відбулося не тому, що ми стали краще жити, а тому, що держава значно погіршила умови надання субсидій", - пояснює він.

"Ще один дуже показовий момент. Цього року було виділено практично 37 мільярдів, плюс 12 ще додали - маємо 49 мільярдів. Відкриваємо проект бюджету на 2022 рік - там 38,5 мільярдів", - додав він.

У зв'язку з цим Пендзін прогнозує, що умови отримання виплат на комуналку українцям знову ускладнять.

"Єдина відповідь - у травні ми знову дочекаємося чергової постанови, яка ускладнить порядок надання субсидій громадянам", - говорить він.

Субсидії в Україні

23 вересня 2021 року Верховна Рада схвалила законопроект №6052 у першому читанні, який передбачає виділення до кінця поточного року 12 млрд грн субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

За словами міністра соціальної політики Марини Лазебної, середній розмір субсидії на оплату житлово-комунальних послуг в опалювальному сезоні 2021-2022 років складе близько 2 тисяч гривень.