У передсвятковий тиждень ситуація на валютному ринку залишатиметься стабільною / фото REUTERS

У передсвятковий тиждень ситуація на валютному ринку буде залишатися цілком стабільною, в той же час готівковий курс долара та євро може дещо знизитися.

Про це в коментарі УНІАН розповів директор департаменту казначейства Cominbank Герман Марченко.

"У передсвятковий тиждень ситуація на валютному ринку в стратегічному вимірі залишатиметься цілком стабільною. Водночас ми припускаємо, що з 10 по 16 квітня готівковий курс долара та євро в порівнянні з 20-27 березня може дещо знизитися (на 3-4%), відповідно трохи зміниться валютний коридор коливань - до 37,0-37,60 грн/дол. і 39,5 - 41,00 грн/євро", - сказав Марченко.

Відео дня

За його словами, головна причина незначного ослаблення валютних курсів криється в зростанні активності на ринку напередодні Великодня, оскільки частина громадян планують скористатися валютними заощадженнями для того, щоб придбати все необхідне для свята.

Загалом протягом 10-16 квітня на валютному ринку спостерігатимуться наступні тенденції: щоденні (поточні) курсові коливання не перевищать 0,3 грн за 1 дол. та 0,5 грн за 1 євро; різниця між курсом купівлі та продажу буде в межах 0,15-0,25 грн; попит на готівку буде на 5-7% менше пропозиції.

"Разом з тим, вже з 17 квітня на ринку варто очікувати планомірного "зниження" валютних курсів до економічно об'єктивних меж. Не виключено, що на нас чекає "новий" коридор в 36,9-37,5 грн/дол. і 40-41 грн/євро.

Марченко нагадав, що головними факторами, які формують валютний ринок, зараз є невисока інфляція (зростання цін на продовольчі товари, за всіма розрахунками, буде тимчасовим), дії НБУ по досягненню балансу між попитом та пропозицією на валюту і системність макрофінансової підтримки економіки України від західних партнерів і міжнародних фінансових інститутів.

Крім цього, на стабільність валютного курсу впливають поступовий розвиток внутрішнього бізнесу, експортний прибуток (головним чином за продаж зерна), психологічна стійкість суспільства і віра в ефективні дії ЗСУ.

"Таким чином, поки відсутні вагомі причини як для поривчастого зростання, так і падіння валютних курсів. Незважаючи на досить активні коливання, що спостерігаються протягом останніх 1,5-2 місяців, ринок знаходиться в прогнозованому стані. Ніяких екстраординарних ситуацій не очікується", - зазначив експерт.

Ситуація з курсом в Україні

7 квітня 2023 року курс готівкового долара у "ПриватБанку" подорожчав на 32 копійки – до 37,52 грн за долар. Курс євро подорожчав на 15 копійок – до 40,65 грн/євро.

Продати американську валюту в банку можна було за курсом 37,20 грн/дол., євро - 39,65 грн/євро. Курс долара на карткові розрахунки в банківській установі становив 37,45 грн, євро – 41,49 грн.

Курс гривні до долара в банківських обмінниках Києва 7 квітня 2023 року ослаб на 35 копійок – до 37,75 грн/дол. Щодо євро курс гривні ослаб на 20 копійок – до 41,00 грн/євро. Продати американську валюту в середньому можна було за курсом 37,05 грн за дол., євро - 40,20 грн за євро.

Вас також можуть зацікавити новини: