Ілюстрація REUTERS

Україні в умовах боротьби з кризою, викликаним коронавірусом, буде простіше отримати кошти Міжнародного валютного фонду за новою 18-місячної програми (stand-by), ніж трирічної програми розширеного фінансування (EFF), якою уряд домовився з Фондом у грудні 2019 року і яка вимагає від України структурних реформ.

Читайте такожСпівпраця з МВФ запустити позитивний "ефект доміно" для економіки – експерт

Про це на своїй сторінці в Facebook написав представник України в МВФ Владислав Рашкован.

Відео дня

"У нинішніх глобальних умовах невизначеності Фонд розуміє, що країнам дуже складно планувати структурні реформи на кілька років вперед... І рішення зміни програм не є специфічним рішенням Фонду для України – поки що в цілому це позиція Фонду у багатьох країнах", - написав він.

За словами Рашкована, за останні два місяці МВФ не затвердив ні однієї нової програми EFF, оскільки для запобігання негативних наслідків кризи у Фонді є інші програми.

"Одна з них – лінії stand-by. Це коротші, сфокусованіші на антикризових заходах програми... Умови отримання цих коштів протягом 2020-2021 років легше, ніж отримання тих же 5 мільярдів доларів в рамках програми EFF, оскільки не вимагає "титанічних" зусиль з просування структурних реформ", - написав він.

Рашкован зазначив, що нова програма спрямована на допомогу у фінансуванні витрат на медицину, на формулювання адекватної кризи монетарної та фіскальної політики, на збереження фінансової стабільності, а потім - на допомогу до повернення зниження бюджетного дефіциту, а також вихід економіки з кризи.

Як повідомляв УНІАН, спікер Міжнародного валютного фонду Джеррі Райс заявив, що фокус переговорів МВФ і України змістився на нову програму фінансування, яка допоможе впоратися з наслідками пандемії в економіці та охороні здоров'я і може стати резервною, оскільки українська влада ще не виконала умови для отримання коштів за трирічною програмою розширеного фінансування обсягом 5,5 мільярда доларів, про яку домовилися в грудні 2019 року.

У Міністерстві фінансів України додали, що сума підтримки не зміниться, а формат майбутньої програми обговорюється. Уряд планує фіналізувати переговори з МВФ до 15 травня.