Ілюстрація REUTERS

Індекс очікувань ділової активності бізнесу в Україні в квітні вперше знизився нижче 30 пунктів при тому, що значення індексу нижче 50 пунктів сигналізує про переважання песимістичних настроїв бізнесу.

Читайте такожНайбільшого потрясіння українська економіка зазнає в іншому кварталі - НБУ

Про це повідомляється на сайті Національного банку України.

Відео дня

«Настрої бізнесу через глобальну кризу та карантин знову погіршилися. Індекс очікувань ділової активності підприємств, який НБУ розраховує щомісяця, у квітні вперше знизився нижче 30 пунктів. Будь-яке значення індексу нижче 50 пунктів сигналізує про переважання песимістичних настроїв бізнесу. Для порівняння, в березні значення цього індексу становило 46 пунктів», - сказав у відеокоментарі до повідомлення директор Департаменту статистики та звітності НБУ Юрій Половнев.

За його словами, основною причиною зниження індексу є епідемія коронавірусу та карантинні заходи, які обмежили можливість ведення бізнесу як в Україні, так і за кордоном.

Також повідомляється, що песимістичні очікування посилилися фактично у всіх секторах економіки. Мова йде не тільки про сектор послуг, який найбільше постраждав від карантинних заходів, але і про промисловість, будівництво, торгівлю.

«Всі компанії погіршили очікування за обсягами виробництва і продажів. Це стосується як тих підприємств, які працюють на внутрішньому ринку, так і експортерів. Також значна кількість компаній планує скорочення штату працівників, особливо у сфері будівництва, і велика кількість компаній відправляє працівників у відпустку за свій рахунок», - йдеться в повідомленні.

Крім того, за словами Половнєва, підприємці в опитуваннях говорять про труднощі організації віддаленої роботи, також згадують про труднощі в оплаті податків, особливості єдиного соціального внеску, та про необхідність запровадження кредитних канікул для бізнесу.

«Втім, ослаблення карантину, заплановане урядом на травень, має пожвавити ділову активність і поліпшити настрої бізнесу в поточному місяці», - наголошується в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 11 березня Кабінет міністрів через поширення коронавірусу прийняв рішення ввести в Україні карантин з 12 березня по 3 квітня, який вже тричі подовжувався – до 24 квітня, 11 травня та 22 травня.