Яків Смолій / REUTERS

Тиск на керівництво Національного банку України виявлявся в закликах підвищити рівень інфляції до 11% та послабити курс гривні до 30 грн/дол.

Про це повідомив екс-голова НБУ Яків Смолій під час брифінгу, після того як Рада звільнила його із займаної посади.

Читайте такожНБУ провів перший аукціон своп процентної ставки

Відео дня

"На багатьох нарадах за участю народних депутатів, представників уряду, прем'єр-міністра та президента лунали заклики про те, що НБУ повинен залити економіку грішми, що Нацбанк повинен змінити наші регуляторні акти, щоб не регулювати банківський сектор, встановити курс, вигідний окремому сектору економіки або експортерам. І доходило до того, що нам говорили "ми заклали в бюджет інфляцію 11% і курс 30 грн/дол., а ви не хочете цього робити". Я це розцінюю як тиск", - заявив Смолій.

Він підкреслив, що протягом тривалого часу стосовно менеджменту Нацбанку здійснювались систематичний політичний тиск і цькування з метою узгодження рішень, які не є економічно обгрунтованими, які фокусуються на короткострокових простих перемогах і можуть дорого коштувати українській економіці та українцям у більш віддаленій перспективі.

"Я говорю про такі рішення як неконтрольована емісія грошей для уряду, накрутка інфляції під закладений у бюджет показник і штучна девальвація гривні в інтересах експортерів", - додав Смолій.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 3 липня, Верховна Рада підтримала пропозицію президента Володимира Зеленського звільнити Якова Смолія з посади голови Національного банку України.

Виконувати обов'язки голови Національного банку України до призначення нового керівника буде перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

1 липня 2020 року Смолій написав і подав президенту заяву про звільнення у зв'язку з відставкою за власним бажанням, пояснивши своє рішення тим, що тривалий час на НБУ здійснюється систематичний політичний тиск, що унеможливлює ефективне виконання ним своїх обов'язків.

15 березня 2018 року Верховна Рада за пропозицією тодішнього президента України Петра Порошенка призначила Смолія головою НБУ, звільнивши з цієї посади Валерію Гонтареву.

Смолій з 11 травня 2017 року виконував обов'язки голови НБУ.