У Фонді гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) працюють над запровадженням механізму відшкодування вкладів для членів кредитних спілок, пише НВ.

Приєднання кредитних спілок до Фонду гарантування вкладів заплановано на 2023 рік, що закладено в "Стратегії розвитку фінансового сектору України до 2025 року" у межах імплементації Європейської директиви 2014/49/ЄС.

"Ми вивчаємо можливість запровадження гарантій спочатку на рівні 100 000 грн. Це дасть змогу покрити гарантією близько 80% кількості вкладників кредитних спілок та більше 50% за сумою вкладів. Надалі, як планується, сума відшкодування за вкладами у кредитних спілках поступово досягне рівня гарантій у банках. Наша ж стратегічна мета – європейський рівень гарантій у 100 тис євро", – зазначає заступниця директора-розпорядника ФГВФО Ольга Білай. Наразі сума вкладів у кредитних спілках становить близько 1,2 млрд грн.

Відео дня

Член правління Всеукраїнської асоціації кредитних спілок, голова кредитної спілки "Вигода" Юрій Мокрицький наголосив: "…цей механізм правильний… Він показав себе в інших країнах, це світовий досвід. І насамперед  молоде покоління українців хоче таких зрозумілих, простих механізмів і простого забезпечення. Тому, безумовно… ми очікуємо збільшення вкладів, особливо серед молодшого покоління. Це цивілізований, зрозумілий інструмент", - сказав Юрій Мокрицький.

Передбачається, що Фонд гарантування та Національний банк України, як регулятор, систематично оцінюватимуть ступінь ризику кожної кредитної спілки, і більш ризиковані будуть зобов’язані сплачувати вищі регулярні збори до ФГВФО. Нині опрацьовується модель розрахунку регулярного збору, який залежатиме від показників фінансової стійкості спілки, якості її активів, ліквідності тощо.

Учасники фінансового ринку очікують, що запровадження гарантування дасть значний імпульс для розвитку кредитно-кооперативного руху в Україні, який зараз перебуває в стагнації. Зараз в Україні налічується близько 300 кредитних спілок, до яких входить майже 400 тисяч членів.