Культура беттінгу тільки-тільки починає зароджуватися в Україні / фото ua.depositphotos.com

Культура беттінгу тільки-тільки починає зароджуватися в Україні. Можна сказати, що вона будується з нуля, адже понад 11 років населенню наполегливо повторювали, що ігри це зло. Нарешті західний тренд легалізації дійшов і до нас, але перейняти його повністю відразу - завдання не з легких. Українські компанії тільки почали отримувати ліцензії, а хтось і зовсім поки не поспішає виходити з тіні, продовжуючи працювати по лазівках в попередньому законодавстві. Проте, правила змінюються для всіх - тепер не тільки букмекерським конторам доведеться платити величезні гроші за ліцензії, але і гравцям бути готовим до повної верифікації особистості.

Як досвідчені гравці, які вже раніше робили ставки, так і новачки, які вперше почули про беттінг, тільки після відродження індустрії, стоять перед вибором - кому тепер довіритися, як вибрати партнера для свого хобі? Ми детально вивчили досвід беттінг індустрії в європейських країнах і регіонах, які до легалізації прийшли набагато раніше нас, і вибрали кілька головних критеріїв, за якими можна оцінити доброчесність і надійність букмекерської компанії.

1. Наявність ліцензії

Основним критерієм при виборі букмекерської контори, звичайно ж, є наявність ліцензії. І це не повинно дивувати. Пора звикати жити за правилами, якщо хочете користуватися правами, потрібно також виконувати обов'язки. Кожен з нас хоче відчувати себе захищеним і щоб з ним зверталися по букві закону - в такому випадку, будь добрий теж його дотримуватися. Як приклад, якщо в США ви захочете самостійно полагодити в будинку кран, який зламався, і хтось це помітить, на вас викличуть копів і оформлять штраф. Все просто - у вас немає ліцензії сантехніка. Розумієте посил?

Відео дня

Одна з вимог легалізації - відповідальна гра. Компанія зобов'язана забезпечити для гравця всі умови для того, щоб розвага і дозвілля не переросли в проблему або неконтрольовану ситуацію. Самообмеження за допомогою служби підтримки, тимчасова заморозка рахунку, тест для перевірки себе на залежність - інструменти, якими беттінгова компанія зобов'язується вберегти гравця від лудоманії. Головне - в цьому повинен бути зацікавлений і сам гравець.

В Україні на цей час всього одна компанія отримала букмекерську ліцензію - Parimatch. Вона вже навіть внесла перші платежі в казну за перший рік діяльності, а розпочала роботу тільки минулого тижня. Але компанія все ще чекає на адекватне податкове законодавство.

В Україні на цей час всього одна компанія отримала букмекерську ліцензію / фото ua.depositphotos.com

2. Репутація

Ще один важливий критерій, на який точно варто звернути увагу, особливо, якщо ви новачок у світі беттінгу. Репутація не будується за один день, але зіпсувати її одним невірним рухом - легко. Для такої характеристики, як позитивна репутація, повинні воєдино зійтися чимало складових - позитивні відгуки тих, хто мав досвід взаємодії з компанією, лояльність постійних клієнтів, публічне позиціонування, а головне - гнучкість бренду як у веденні бізнесу, так і у взаємодії зі своїми користувачами.

Кожну зі складових легко пояснити простими словами - навряд чи світова зірка спорту або шоу-бізнесу стане вплутуватися в якусь аферу, навіть за дуже великі гроші. Безумовно, в історії бували й такі випадки, але сьогодні, коли ми живемо в епоху інтернету, це практично неможливо. 

І не варто дивуватися тому, що беттінг індустрія на відстані витягнутої руки від спорту - укладає контракти з клубами, підтримує їх або вкладає гроші в розвиток окремих видів спорту. Логіка проста - чим яскравіше і видовищніше спортивні заходи, тим більше ви отримуєте задоволення й емоцій, тим успішніше гральний бізнес. У цьому немає таємниці або шахрайської схеми, досить копнути трохи глибше.

3. Різноманітна лінія подій

Парадоксально, але одна з головних функцій букмекера - один з критеріїв його надійності. В цьому випадку ми не говоримо про ширину розпису подій - тотали, фори, гандикапи тощо, важлива саме різноманітність. Напевно ви вважаєте підозрілою контору, де не можна буде поставити на футбол або теніс і, навпаки, можна поставити на умовний чемпіонат Гваделупи з настільного тенісу. Напевно, є ті, хто пильно стежить і за таким турніром, але в достовірності інформації про ці змагання навряд чи можна бути впевненим.

Надійну букмекерську компанію легко розпізнати за критерієм лінії - вона пропонує розпис тільки на загальновизнані і популярні види спорту, сертифіковані змагання, про які є інформація в масовій пресі або неспортивні, але широковідомі події типу виборів або Оскара. В останні роки додатковою перевагою можна назвати лінію на кіберспорт, який розвивається семимильними кроками. І Україна в цій дисципліні не відстає, навіть навпаки, один з лідерів.

Основним критерієм при виборі букмекерської контори є наявність ліцензії / фото ua.depositphotos.com

4. Достатній вибір платіжних систем

Великий вибір банків для створення собі карти й виникнення все нових і нових платіжних систем обумовлює і їх використання на різних сервісах. Чому взагалі важливо, щоб на сайті беттінгової компанії був вибір серед платіжних систем? Елементарно - це дає вам вибір і зручність, а якщо дивитися прозорливіше - довіру. Дзеркальна ситуація, як і з зірками спорту і шоу-бізнесу, компанії й банки світового рівня не стануть укладати угод, якщо віщують для себе ризики. Тому чим більше варіантів введення і виведення коштів пропонують, шляхом відомих вам банків і платіжних систем, тим краще.

5. Мобільна версія сайту і додаток

Весь світ вже давно живе в Інтернеті, а за часів пандемії онлайн покупки і послуги стали ще актуальнішими. Букмекерський бізнес - технологічний, тому йде в ногу з часом, а моментами навіть випереджає. Який гаджет ви найчастіше використовуєте кожен день? Швидше за все, телефон. Беттінг, як частина lifestyle-культури, також присутній щодня в житті гравців і спортивних уболівальників, тому змушений адаптуватися під будь-які виклики. Зручний мобільний додаток з офіційного AppStore або Google Play Market в рази покращує лояльність до компанії. "Одноденки" не стануть вкладатися в розробку розумної програми на ваш смартфон.

На подив багатьох, варто розвіяти міф, що наземні пункти прийому ставок теж є важливим критерієм для визначення чесної і надійної БК. По-перше, це суперечить вищезгаданим тенденціям діджиталізації. По-друге, насправді прикладом служить ситуація річної давності в нашій країні, далеко ходити не треба.

На ділі критеріїв для вибору відповідного вам сервісу в рази більше і це все індивідуально - комусь важливий дизайн і простота пошуку сервісів на сайті або в додатку, а хтось навпаки хоче все і відразу. Вибір і рішення кожен приймає самостійно, ми ж Вам пропонуємо ключі до розв'язання ваших питань і ознайомлюємо з відродженою індустрією.

Владислав Дунаєнко