Експерт прогнозує прискорення темпів інфляції втричі / REUTERS

Інвестгрупа ICU прогнозує зростання інфляції протягом наступного року до 6,5%.

Читайте такожМінфін взявши всю відповідальність за бюджет на собі-Гетьманців

Про це повідомив голова департаменту макроекономічних досліджень ICU Сергій Ніколайчук в ході онлайн-конференції.

Відео дня

Причини прискорення інфляції в Україні

Він зазначив, що інфляція залишається досить низькою, становивши в серпні лише 2,5% в річному вимірі, проте річні темпи зміни цін приховують посилення інфляційного тиску в останні місяці.

"У майбутньому, на нашу думку, відкладений попит в окремих секторах, наслідки зростання витрат внаслідок підвищення мінімальної зарплати, ослаблення обмінного курсу гривні, який ми закладаємо в наш прогноз, і відновлення цін на енергоносії зумовлять досить високі темпи інфляції. І це призведе до того, що інфляція вже в четвертому кварталі знову повернеться до цільового діапазону НБУ", - сказав Ніколайчук.

Якою буде інфляція у 2021 році

За його словами, вже в першому кварталі 2021 року інфляція перевищить верхню межу цільового діапазону Нацбанку (5% +/- 1 п.п.) й залишатиметься на цьому рівні протягом наступного року.

"Ми очікуємо продовження зростання індексу споживчих цін дещо підвищеними темпами протягом 2021 року, і очікуємо, що інфляція закінчить рік на позначці 6,5%", - підкреслив експерт.

Що цьому передувало

  • Споживча інфляція в Україні в серпні 2020 року в річному вираженні - у порівнянні з серпнем 2019 року - склала 2,5%, прискорившись з 2,4% в липні.
  • Національний банк України прогнозує входження інфляції в цільовий діапазон 5% + / -1 процентний пункт до кінця року у зв'язку з поступовим відновленням світової економіки та зростанням цін на енергоресурси.
  • Проект Державного бюджету на 2021 рік, затверджений Кабінетом Міністрів, побудований на прогнозі зростання інфляції в 7,3%.