Лідер Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган та Володимир Зеленський / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський заявив, що переговори, які стосуються укладення угоди про зону вільної торгівлі між Україною і Туреччиною перебувають на "фінішній прямій".

Читайте такожДо Угоди про ЗВТ між Україною та Туреччиною залишився один крок - Зеленський

Як повідомляє прес-служба офісу президента, про це він заявив в інтерв'ю турецькому інформаційному агентству Demirоren.

Відео дня

"Для хороших друзів не існує недосяжних результатів. Переговори про такі угоди можуть бути простими тільки з тими країнами, чий ринок нічого не означає. Туреччина та Україна зовсім інші. Наш загальний економічний потенціал - величезний", - заявив він.

Зеленський зазначив, що в питанні укладення угоди про зону вільної торгівлі між Україною і Туреччиною дуже багато нюансів, які мають бути узгоджені, і на це потрібен час.

"Однак ми вже знаходимося на фінішній прямій. Сподіваюся, що угода буде підписана в найкоротші терміни. Всього через три роки Туреччина разом з друзями святкуватиме сторіччя створення Республіки. Нам хотілося б підійти до цього свята, маючи набагато більший багаж економічних контактів. Якнайшвидше підписання Угоди про вільну торгівлю суттєво допоможе нам у досягненні цієї мети", - підкреслив глава Української держави.

Що цьому передувало

  • У березні 2016 року Україна і Туреччина відновили переговори про зону вільної торгівлі, які були припинені у 2013 році.
  • У листопаді 2018 року президент Туреччини заявив, що робота з підписання Угоди про зону вільної торгівлі з Україною повинна завершитися до кінця року. "Ми віримо, що завдяки цій угоді ми зможемо досягти нашої мети - торговий баланс в 10 мільярдів доларів", - сказав він.
  • У 2018 році товарообіг між країнами становив близько 4 мільярдів доларів.
  • У лютому 2020 року президент України Володимир Зеленський заявив, що товарообіг між Україною і Туреччиною має збільшитися до 10 мільярдів доларів.
  • 3 липня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба припустив можливість підписання Угоди про зону вільної торгівлі між Україною і Туреччиною до кінця 2020 року.