Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України ухвалила закон, що передбачає продовження на рік терміну дії експортного мита на відходи та лом чорних металів, а також його підвищення до 42 євро за тонну з 30 євро за тонну.

Читайте такожУ минулому році українські металурги виробили рекордно низьку кількість сталі за роки незалежності

За ухвалення закону про внесення змін до розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України №8226 «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту лому чорних металів на внутрішньому ринку з метою першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості та відновлення об'єктів інфраструктури» проголосували 248 депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Відео дня

Згідно з пояснювальною запискою до документа, метою ухвалення закону є збереження дієвого механізму правового регулювання експорту брухту для зменшення дефіциту лому чорних металів на внутрішньому ринку для першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості і забезпечення умов відновлення об'єктів інфраструктури.

Крім того, законопроект спрямований на подальшу стабілізацію ситуації в металургійній галузі та суміжних секторах, збереження існуючих і створення нових робочих місць, збільшення надходжень до державного бюджету за рахунок підвищення експортного мита на брухт, а також створення більшої доданої вартості на території держави шляхом глибокої переробки дефіцитної сировини, утвореної на її території.

Як повідомляв УНІАН, раніше голова Комітету Верховної Ради з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк повідомляв, що даний законопроект не суперечить міжнародним зобов'язанням України.

За його словами, закон відповідає умовам участі України в договорах з ЄС і Світовою організацією торгівлі, де передбачені винятки, пов'язані в тому числі з захистом інтересів національної безпеки, під які попадає Україна, яка протистоїть російській агресії.

У липні 2016 року Рада прийняла з поправками президента закон, що передбачає підвищення терміном на один рік експортного мита на відходи та лом чорних металів до 30 євро за 1 тонну, а також скасування обов'язкової державної реєстрації контрактів на експорт брухту.

У липні 2017 року мито було продовжено ще на один рік.

Українські металургійні компанії не раз виступали з вимогами обмежити експорт брухту, оскільки, на їхню думку, у меткомбінатів спостерігається дефіцит брухту, а його вивезення з країни негативно позначається на металургійній галузі.