Експерт Неля Ковбаса зазначає зростаючу в Україні популярність аутсорсингу

Майже 10 млн. українців сьогодні працюють за кордоном. Третина з них співпрацюють з іноземними компаніями на постійній основі, вдвічі більше фахівців працюють в форматі відрядження.

Українці розглядають міграцію, як спосіб поліпшити своє матеріальне становище. Вони їдуть на декілька місяців, заробляють гроші й повертаються додому. При цьому кількість громадян, які виїжджають з країни на термін до півроку, зростає щорічно. Є й інша тенденція - з початку 2015 роки українці у 2 рази рідше стали виїжджати за кордон назавжди.

За даними МЗС, більшість трудових мігрантів заробляє фізичною працею. Визначилася тенденція збільшення фахівців у сферах IT, науки й медицини. Особливо зросла цікавість великих компаній до українських розробників, які сьогодні створюють продукти в тому числі для Cisco, Samsung і Oracle.

Відео дня

Зараз в Україні працює близько 185 000 розробників. До 2020 року кількість фахівців перевищить 200 000. Більшість наших програмістів працює на іноземні корпорації з дому. Вони реалізують окремі проекти на умовах аутсорсингу.

Популярна на Заході система керування персоналом передбачає передачу замовником певних функцій агентствам на віддаленій основі. Технологія вигідна для обох сторін: бізнес знижує витрати та збільшує продуктивність, а фахівці отримують можливість працювати з лідерами ринку, не виїжджаючи з країни.

CEO компанії GTM Plus, експерт в області IT, аутсорсингу й аутстаффінгу Неля Ковбаса відзначає зростання попиту на послугу в Україні:

«Українські компанії й фахівці в різних сферах вже випробували на собі ефективність аутсорсингу. До слова, цим інструментом вже давно користуються комерційні підприємства та державний сектор в розвинених країнах Європи й США. У 60-х роках минулого століття аутсорсинг допоміг уникнути банкрутства тисячам американських компаній, а в наші дні ця технологія знаходить успішне застосування в бізнес-стратегіях 80% західних підприємств. Аутсорс помітно розвантажує бізнес, дозволяє компаніям передавати другорядні завдання професійним виконавцям. Він дуже скорочує витрати на персонал, оплату податків і дозволяє зосередитися на ключових завданнях. Працівники також залишаються в плюсі. Фахівці в IT-сфері, логістиці, юриспруденції, бухгалтерському обліку та інших областях отримують можливість співпраці зі світовими лідерами з будь-якої точки світу».

Сьогодні уряд України докладає чимало зусиль для поліпшення якості життя населення та повернення трудових мігрантів. Стабілізується інвестиційний клімат, відкриваються нові виробничі об'єкти всередині країни. Влада багато робить і в напрямку розвитку високих технологій. У минулому році Мінекономрозвитку анонсувало підтримку стартапів на державному рівні. Стратегію цифрового розвитку країни реалізує Державне агентство з питань цифрового управління - вже запущені такі проекти, як Kyiv Smart City, Smart City Lviv, Smart City Kharkiv.