Своїм рішенням суд частково задовольнив касаційні скарги відповідачів / фото УНІАН

Рішенням Касаційного господарського суду у складі Верховного суду справу про повернення у власність державі Запорізького титано-магнієвого комбінату спрямовано на новий розгляд до суду першої інстанції. Про це повідомила прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Читайте такожТри облгази Фірташа оштрафували на 2,5 мільйона за наднарахування в платіжках

Згідно з повідомленням, суд скасував рішення Господарського суду Запорізької області від 9 липня 2018 року, яким було повністю задоволено позов Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в інтересах держави до компанії "Толексис Трейдінг Лімітед" і ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат" про розірвання договору про заснування цього товариства і повернення державі цілісного майнового комплексу комбінату, а також постанову Центрального апеляційного господарського суду від 12 грудня 2019 року.

Відео дня

«Тобто своїм рішенням суд частково задовольнив касаційні скарги відповідачів і, незважаючи на наведені прокурорами обґрунтовані заперечення проти поданих скарг, вирішив направити справу на новий розгляд до суду першої інстанції. Мотиви такого рішення, враховуючи оголошення лише її резолютивної частини, поки невідомі і будуть повною мірою оцінені Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою після ознайомлення з повним текстом», - сказано в повідомленні.

«Однак такий результат касаційного розгляду справи викликає не тільки подив, беручи до уваги, що всі доводи відповідачів були враховані судами попередніх інстанцій та належне обґрунтування їх відхилення у відповідних рішеннях, але й глибоке занепокоєння через продовження нарощування боргових зобов'язань поточними менеджментом підприємства, фактично підконтрольним приватному інвестору в умовах повної бездіяльності і споглядальної позиції Фонду державного майна України як засновника і учасника цього товариства», - підкреслили в прес-службі.

Відзначається, що в даний час у задоволенні позову Спеціалізованої антикорупційної прокуратури не відмовлено, водночас наведеним у ньому доводам повинна бути дана повторна оцінка.

«Такою відстрочкою на невизначений термін повернення комбінату державі створено ризики повного знищення його матеріально-технічної бази і прямої загрози економічній безпеці та обороноздатності України. Прокурори САП будуть вимагати якнайшвидшого повторного розгляду позову з одночасним вжиттям заходів, у тому числі в рамках досудового розслідування, спрямованих на недопущення виведення активів підприємства, їх розкрадання та розтрати», - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, у грудні минулого року Центральний апеляційний господарський суд відмовив у задоволенні апеляційних скарг відповідачів на рішення Господарського суду Запорізької області, яким у липні був задоволений позов про розірвання договору про заснування ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» та про повернення майна підприємства в держвласність.

Довідка УНІАН. ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» – єдиний в Україні та Європі виробник губчастого титану. Близько 90% продукції підприємства, що використовується переважно в космічній галузі, реалізується на зовнішніх ринках.

51% частка в статутному капіталі товариства знаходиться у власності держави.

В кінці 2012 року компанія «Толексис Трейдінг Лімітед», що входить в Group DF Дмитра Фірташа, перемогла в конкурсі з відбору недержавних учасників ТОВ «ЗТМК» і в 2013 році отримала 49% в статутному капіталі підприємства.