Марк Цукерберг / REUTERS

Кілька акціонерів Facebook не змогли зняти засновника соціальної мережі Марка Цукерберга з поста голови ради директорів компанії, повідомляє CNBC. Їхня пропозиція, озвучена на річному зборах, була відкинута більшістю голосів.

Читайте такожЦукерберг виступивши проти розділення й держконтролю над Facebook

Одночасно акціонери затвердили запитані компенсації для топ-менеджерів Facebook, в тому числі виділення $20 млн на безпеку Цукерберга, його сім'ї і дому, передають "Ведомости".

Відео дня

Інвестори компанії раніше вже намагалися зняти Цукерберга з поста голови ради директорів Facebook і змінити структуру компанії, але безуспішно. На їхню думку, Цукерберг, будучи також гендиректором компанії, має дуже великий вплив, і один з керівних постів повинен зайняти незалежний кандидат. Однак їх пропозиції були відхилені, оскільки Цукерберг і лояльні до нього співробітники володіють тим типом акцій, який дає їм право на більшу кількість голосів.

Business Insider зазначає, що такі вимоги виникли після скандалів, пов'язаних з витоками даних і звинуваченнями у втручанні у вибори в США.

У березні 2018 р. The New York Times і The Observer повідомили, що британська фірма Cambridge Analytica збирала персональні дані користувачів Facebook для складання політичних портретів виборців. Ця компанія співпрацювала з передвиборним штабом президента США Дональда Трампа, а також з організаторами кампанії за вихід Великобританії з ЄС. Дії Cambridge Analytica могли зачепити понад 87 млн користувачів соцмережі.

У жовтні британське управління уповноваженого з питань інформації оштрафувало Facebook за витік особистих даних на 500 000 фунтів стерлінгів ($644 000). Це максимально можливий штраф з урахуванням терміну давності у цій справі.