Нацбанк перевіряє інформацію стосовно використання неліцензійного шрифту на купюрі номіналом 1000 гривень / фото bank.gov.ua

Національний банк України перевіряє поширену українськими дизайнерами інформацію про використання регулятором неліцензійного шрифту при виготовленні нової купюри номіналом 1000 гривень.

Про це повідомила прес-служба НБУ у відповіді на запит УНІАН.

Читайте такожВ Україні з'єднання бути монети в 5 і 10 гривень: названо терміни

Відео дня

"Національний банк України перевіряє інформацію, поширену засобами масової інформації щодо ймовірного використання неліцензійного шрифту на банкноті номіналом 1000 гривень і вивчає ситуацію з залученням експертів Банкнотно-монетного двору та юристів Національного банку", - сказано у повідомленні.

У прес-службі підкреслили, що про результати Нацбанк проінформує громадськість, як тільки будуть детальні відомості.

Як повідомляв УНІАН, раніше український шрифтовий дизайнер Богдан Гдаль на своїй сторінці в Facebook повідомив про те, що дизайнери Національного банку України використовували піратський шрифт на новій купюрі 1000 гривень, тим самим порушивши авторські права компанії-розробника оригінального шрифту Adobe.

Читайте такожВ Україні з'явиться нова банкнота в 1 тисячу гривень (фото, відео)

У самій компанії Adobe українському дизайнеру підтвердили підозри у використанні Нацбанком піратського шрифту в новій банкноті, зазначивши, що для вирішення проблеми потрібно створити зовсім нові друковані форми банкнот з ліцензійною версією шрифту.

Довідка УНІАН. Національний банк України з 25 жовтня вводить в обіг нову банкноту номіналом 1 тисяча гривень, яка помітно відрізняється від банкнот інших номіналів за розміром та кольором.

Банкнота має як елементи захисту паперу, так і інноваційні поліграфічні елементи захисту, включаючи «віконну» захисну стрічку та оптично змінний елемент Spark з кінематичним ефектом.

Також у найближчих планах НБУ - завершити цей номінальний ряд вдосконаленими банкнотами номіналом 50 і 200 гривень.

Востаннє НБУ вводив в обіг новий номінал 13 років тому - в 2006 році. Це була банкнота номіналом 500 гривень.