Ілюстрація REUTERS

Бізнес-спільнота вітає анонсовані урядом зміни до чинного трудового законодавства, проте вважає за необхідне перетворити радянський Кодекс законів про працю на сучасний Трудовий кодекс, а не спрямовувати зусилля на точкові зміни в трудовому законодавстві.

Читайте такожБезготівкові платежі становитимуть п'ятому яту частину всіх розрахунків в 2019 році - прогноз ЄБА

У прес-службі Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) зазначили, що оновлений текст кодексу вже декілька років чекає розгляду у другому читанні в парламенті (законопроект №1658), проте, на думку ЄБА, документ багато в чому не містить реальних змін трудового законодавства, тому його слід ґрунтовно доопрацювати, зберігши ключові новації.

Відео дня

Згідно з повідомленням, при розробці пропозицій до Трудового кодексу ЄБА об'єднала прогресивні HR-практики, якими керуються міжнародні та українські компанії у складі асоціації.

Зокрема, бізнес очікує створення можливості укладання трудових договорів (контрактна форма взаємовідносин), а також строкових договорів; переходу від паперової до електронної форми спілкування з роботодавцем.

Крім того, ЄБА вважає за необхідне збільшити щорічну відпустку з 24 до 30 днів, а також створити можливість проведення атестації всіх співробітників - перевірка як hard skills, так і soft skills.

Крім того, бізнес очікує лібералізації та адаптації до вимог сучасності відносин роботодавець-профспілка і перегляду повноваження профспілок; спрощення процедури найму та звільнення, в тому числі запровадження можливості звільнення працівників у разі вчинення дій, за які згідно з законодавством про запобігання корупції передбачається кримінальна, адміністративна, цивільно-правова або дисциплінарна відповідальність.

Також повідомляється, що бізнес-спільнота очікує введення єдиної інспекції праці замість низки органів; переведення морально застарілого класифікатора професій до категорії рекомендаційних документів; розширення переліку осіб, які можуть бути працевлаштовані без отримання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства.

"Бізнес розраховує на те, що в новій Верховній Раді, яка незабаром розпочне свою роботу, розуміють важливість прийняття нового Трудового кодексу - правил, за якими працює вся країна, а тому його розгляд і прийняття буде визначено як першочергове завдання", - повідомили в прес-службі, додавши, що ЄБА відкрита до співпраці з бізнесом і владою.

Довідка УНІАН. В Україні діє Кодекс законів про працю був прийнятий ще у 1971 році, потім в нього вносилися численні зміни, приймалася безліч підзаконних актів. На думку бізнесу, документ застарів і не відповідає сучасним реаліям, у зв'язку з чим не виконується більшістю роботодавців, а дієві механізми впливу на них практично відсутні.

З метою врегулювання даної проблеми був розроблений новий проект Трудового кодексу, який подали в Раду ще у 2014 році, у 2015 році - прийняли в першому читанні і відправили на доопрацювання, яке закінчили у травні 2017 року, але документ досі перебуває в парламенті.