Про це в інтерв'ю UKRLIFE.TV заявив провідний фахівець у галузі промислового і цивільного будівництва, автор ідеї анклавізації України, керуючий власник девелоперської компанії «ОМОКС» Олексій Кулагін.

Відповідаючи на запитання ведучої про те, чому в столиці вже добудовані будинки часто довго не вводяться в експлуатацію, він зазначив, що проблема не стільки в забудовниках, скільки у контролюючих органах.

«У нас влада постійно бореться з несистемними забудовниками. А хто видавав дозволи? Адже ви видали? То хто ж тоді несистемний? Чому ви допустили видачу дозволу без виконання, припустимо, проекту до кінця? Напевно, захотіли грошей, взяли і видали дозвіл? Так забудовнику було б простіше виконати все до кінця і не давати нікому грошей. Тому що тоді вартість для покупця була б нижчою», - заявив Олексій Кулагін.

Він додав, що існує таке поняття, як технічні умови. «Не секрет, що в Києві всі мережі, включаючи електромережі, вже, м'яко кажучи, старенькі. Котушка зношується, всередині кабелю вже може замкнути, тоді електрики позбудуться багато мікрорайонів. Зливова каналізація взагалі в огидному стані: під час дощів затоплює переходи тощо. Для чого вона взагалі потрібна? Коли ґрунт навколо будівлі замочується, він має властивість просідати. А значить, постійне замочування - це постійні просідання. Тому нормальні будівельники прибирають від будівлі абсолютно всі стоки. Але мушу сказати, що зливові системи роблять тільки одиниці будинків. У Києві ситуацію дещо рятує неспокійний рельєф, перепади. Місцева влада за вирішення проблемних питань вимагає частку в бізнесі, бізнесмени кажуть: «А за що тобі давати? Скоро вибори, ти підеш, а я буду порпатися з твоєю часткою». Базар-вокзал», - розповів бізнесмен.

Керуючий власник девелоперської компанії «ОМОКС» Олексій Кулагін

Олексій Кулагін переконаний в тому, що «той, хто сьогодні займається будівництвом - патріот у чистому вигляді».

«Без грошей, без нічого, у безправ'ї він створює довгострокові рукотворні активи для всієї України. Це активи для країни, а не для людини: будинок стоїть 200 років - це вісім поколінь і чотири повноформатних терміни спадкування. Це базовий актив країни, він не може належати одній людині, тому що вписаний в інфраструктуру навіть не міста, а країни», - констатував керуючий власник девелоперської компанії «ОМОКС».

Він висловив упевненість, що жоден бізнес, жодна галузь у світі не може розвиватися без розвитку будівельної галузі, бо вона є однією з найбільш базових.

«Але якщо розвинені країни кредитують будівництво чи не під 0% річних, то в Україні забудовники мають шанси отримати лише «акулячу позику», яку практично неможливо повернути. Але ми повинні пам'ятати, що гроші - це ніщо. Наприклад, будівля служить 200 років. За цей час гривня знеціниться на 2000%. До слова, на Заході основними власниками нерухомості є переважно пенсійні фонди, щоб зберегти купівельну спроможність грошей. У нас Нацбанк сказав, що нерухомість - це особливо ризикове вкладення. Але нерухомість окупається за термін, який разів у 10 коротший, ніж термін служби цієї нерухомості. Якщо це ризикове вкладення, то що тоді не ризикове?» - обурюється Олексій Кулагін.

За даними підприємця, швидкість старіння житлового фонду в Україні - переходу до аварійного і старого - 3,5 млн м² на рік.

«По одному тільки Києву 500 тис. м² житлофонду щорічно переростає в старе. Крім того, термін служби великопанельних будинків, які ми почали будувати з 1957 року, декларується як 120-150 років, хоча на практиці - не більше 70. США відмовилися від великопанельного будівництва в 1952 році, Франція - в 1962-му. У нас ці будівлі скоро почнуть розвалюватися. І швидкість старіння житлового фонду, переходу в старе житло прискориться. Що будемо робити тоді? Не забувайте, що за просторами для роботи, дозвілля і життя визначається цивілізаційний рівень нації. А ми зараз у цьому плані деградуємо», - підсумував Олексій Кулагін.

Відео: UKRLIFE.TV