Ілюстрація / REUTERS

Сьогодні, 18 жовтня, набули чинності нові мита США в розмірі 10% на повітряні судна, і в розмірі 25% на сільськогосподарську й промислову продукцію з ЄС.

Санкції поширюються, наприклад, на вино з Франції, пармезан з Італії, оливкову олію з Іспанії і масло з Ірландії, пише Deutsche Welle.

Торгове представництво США на початку жовтня оголосило про введення нових пішлин у розмірі 25% на цілий ряд європейських товарів на загальну вартість в $7,5 млрд у відповідь на незаконні субсидії Євросоюзу для авіабудівного концерну Airbus.

Відео дня

Євросоюз до останнього намагався врегулювати суперечку за столом переговорів. Тепер Брюссель погрожує США заходами, оскільки той же арбітраж СОТ встав на бік ЄС у аналогічному конфлікті навколо американських субсидій для концерну Boeing. Оскільки офіційна постанова СОТ щодо цього спору очікується в 2020 році, то Брюссель може вже в майбутньому році ввести штрафні мита в аналогічному обсязі на американські товари.

Читайте такожКитай і США ввели один проти одного нові митні збори

Про те, до яких наслідків призведуть введені США санкції, добре видно на прикладі італійської пармезану, зазначає Deutsche Welle. Відтепер у США за цей продукт буде стягуватися мито в розмірі не 2,15, а 6 доларів за кілограм. В результаті споживачам в США доведеться платити за кілограм пармезану вже не 40, а 45 доларів. США є другим за важливістю ринком збуту для пармезану після Франції.

У 2018 році обсяг торгівлі між США і ЄС, за даними США, склав близько 1,3 трлн доларів. Для США країни ЄС у цілому є найважливішим ринком збуту.

Торговельні відносини між сторонами можуть ще більше загостритися вже в середині листопада, оскільки адміністрація США у цей час збирається прийняти рішення про введення штрафних санкцій на автомобілі з Євросоюзу.