Експерти прогнозують, що через підвищення рентної плати закриється третина вітчизняного виробництва / delo.ua

У разі прийняття законопроекту №1210 і без того важка економічна ситуація на ГЗК «Суха балка» погіршиться, підприємство опиниться на межі зупинки.

Таку думку висловив голова незалежної профспілки підприємства Сергій Барабащук.

«Якщо законопроект №1210 буде прийнятий, ситуація погіршиться, підприємство опиниться на межі зупинки, а 2,5 тисячі співробітників будуть змушені шукати роботу», – сказав він, підкресливши, що для Кривого Рогу підприємства ГМК є містоутворюючими.

Відео дня

У зв'язку з важкою економічною ситуацією на ГЗК «Суха балка» керівництво змушене перевести апарат управління на триденний режим роботи з 1 грудня, розповів Барабащук. На початку жовтня був зупинений Дніпровський металургійний завод імені Петровського («Петрівка»). Рудник «Суха балка» в січні-вересні 2019 року скоротив виробництво товарної залізної руди на 1,1% в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року – до 2,015 мільйона тонн. У 2018 році рудник зміг наростити обсяги виробництва на 8,4%.

Експерти прогнозують, що через підвищення рентної плати закриється третина вітчизняного виробництва. Крім того, Україна втратить 70% експорту руди та, як наслідок, близько 30% всіх валютних надходжень. Залізнична галузь в цьому випадку може втратити 40% обсягів вантажоперевезення. Зростання вартості видобутку залізної руди в Україні призведе до зростання трудової міграції, підкреслюють експерти. Згідно з дослідженням одного з представників четвірки світових аудиторів – PWC, податкові ініціативи, закладені в законопроектах №1210 та №1210-1, зроблять видобуток руди в Україні у 9 разів дорожче, ніж в Росії.

Про загрозу зупинки залізорудної шахти імені Артема, у разі підвищення ренти на видобуток залізної руди відповідно до законопроекту №1210, заявив металургійний комбінат «Арселорміттал Кривий Ріг». На шахті працюють більше тисячі осіб.

Про необхідність переглядати на 2020 рік бюджети та плани модернізації, ефективного управління персоналом заявив гендиректор Інгулецького ГЗК Олександр Герасимчук.

У зв'язку з непродуманими податковими ініціативами закрилася і тютюнова фабрика в Україні однієї з найбільших тютюнових компаній British American Tobaсco (ВАТ). З цієї ж причини про намір переглянути роботу своїх потужностей в країні повідомили у «Філіпп Морріс Україна».