В Україні подорожчала вода / фото УНІАН

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), роз'яснила порядок передачі показань лічильників, нарахування та оплати послуг з водопостачання та водовідведення.

Читайте такожЧергові нововведення: українці отримуватимуть дві платіжки за газ на одному аркуші паперу

У повідомленні регулятора йдеться, що надання послуг здійснюється на договірних засадах. Споживач проводить оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та терміни не визначено відповідним договором.

Відео дня

Зазначається, що рахунки на оплату наданої послуги формуються виконавцем або певним власником (співвласниками) іншою особою, яка здійснює розподіл обсягів комунальної послуги на основі показів вузла комерційного обліку води (будинкових лічильників). Виконавець або визначена власником (співвласниками) інша особа, яка здійснює розподіл обсягів комунальної послуги, формує та надає споживачу (його представнику) рахунки на оплату наданої комунальної послуги щомісяця.

«Рахунки на оплату комунальної послуги надаються споживачеві на паперовому носії. На вимогу або за згодою споживача рахунки можуть надаватися споживачеві в електронному вигляді, в тому числі за допомогою доступу до електронних систем обліку розрахунків споживачів. Рахунки надаються споживачеві на безоплатній основі», - йдеться в повідомленні.

НКРЕКП зазначає, що споживач має право без додаткової оплати отримувати інформацію про проведене виконавцем послуги нарахування плати (з розподілом за періодами і видами нарахувань) та одержані від споживача платежі.

«Крім того, звертаємо увагу, що зняття показань з вузлів комерційного обліку води (будинкових лічильників) щомісяця здійснюється виконавцем послуги або певним власником (співвласниками) іншою особою, яка здійснює розподіл обсягів послуги, у присутності споживача або його представника (представника об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, управителя багатоквартирного будинку), якщо інше не передбачено договором», - пояснив регулятор.

Відзначається також, що зняття показань вузлів розподільного обліку води (квартирних лічильників) здійснюється споживачами, якщо інше не передбачено договором. Споживач щомісяця передає свідчення вузлів розподільного обліку води виконавцю послуг або визначеній власником (співвласниками) іншій особі, яка здійснює розподіл обсягів послуги, способом, передбаченим договором.

«Свідчення вузлів розподільного обліку води (квартирних лічильників) знімаються споживачем в останній день розрахункового періоду і надаються виконавцю одним з таких способів, як телефоном, факсом, за допомогою електронних сервісів, запроваджених виконавцем або іншим способом, доведеним до відома споживача, і зазначаються у рахунку на оплату послуг», - йдеться в роз'ясненні.

Виконавець періодично, не рідше одного разу на рік, проводить контрольне зняття показів вузлів розподільного обліку води у присутності споживача або його представника.

Як повідомляв УНІАН, НКРЕКП, підвищила тарифи на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення на 2020 рік.