Ситуація загрожує звільненням десятків тисяч працівників ПАТ "Мотор Січ" / фото УНІАН

АМКУ знову перевищив встановлений законодавством термін розгляду повторної заявки китайської Skyrizon і групи DCH на видавання дозволу на концентрацію щодо ПАТ "Мотор Січ".

Про це повідомляють експерти, пише ТСН.

Нагадаємо, що перше звернення за таким дозволом китайські інвестори направили ще 3 роки тому, але його щоразу відхиляють без будь-яких пояснень. А заявка DCH була повернута без розгляду під приводом недотримання технічних процедурних моментів. Дії АМКУ китайські інвестори кваліфікують як один із проявів загальної недружньої поведінки української влади, що має, на їхню думку, метою експропріацію інвестицій в "Мотор Січ". І направили в зв'язку з цим претензію до Мін'юсту з оголошенням про намір почати в міжнародному арбітражі спір з державою Україна про відшкодування шкоди на суму $3,5 млрд.

Відео дня

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що зрив найбільшої в історії України інвестиційної угоди зі стратегічним зовнішнім партнером обернеться непосильними для і без того дефіцитного держбюджету виплатами і завдасть серйозний репутаційний удар по нашій державі. "Це ганебна пляма на репутації України в середовищі міжнародного інвестиційного співтовариства, якому Президент України Володимир Зеленський дав особисті гарантії всебічної підтримки інвестиційної діяльності", — переконаний експерт.

На думку Охріменка, АМКУ користується недосконалістю правової бази для маніпуляцій. "Українське антимонопольне законодавство неоднозначне, може по-різному трактуватися і залишає простір для юридичної казуїстики. І АМКУ явно цим зловживає. Замість того, щоб виконувати свої основні функції, чиновники маневрують: тягнуть час, повертають документи, чіпляються за дрібниці. Тим самим намагаючись піти від відповідальності за свої рішення".

Експерт вважає, що це тупиковий шлях. "Навіть якщо зміниться склад Кабінету Міністрів або Президент, тим посадовим особам АМКУ, які сьогодні під різними приводами затягують реалізацію законних прав інвесторів на активи ПАТ "Мотор Січ" кримінальної відповідальності не уникнути. Почнуть шукати і призначати винних, і відповісти доведеться неминуче. І якщо колишньому керівнику АМКУ Юрію Терентьєву вдалося вчасно опинитися звільненим, то Ользі Піщанській ухилитися від відповідальності не вдасться, тому що саме під її керівництвом АМКУ довело країну до штрафу в $3,5 млрд. Не виключаю ймовірності, що крім кримінальної відповідальності в Україні винні в порушенні прав китайських інвесторів держслужбовці АМКУ отримають на свою адресу і міжнародні персональні санкції. Навіть сумлінні рядові співробітники Комітету, на яких тиснуть і яких без їхньої особистої вигоди втягують в політичні питання, виявляться змушені нести відповідальність за чужі справи", — резюмував експерт.

Як повідомлялося раніше, на початку жовтня 2020 року, китайські інвестори звернулися з офіційним листом до народних депутатів України з вимогою створити Тимчасову спеціальну комісію з розслідування обставин інциденту і захисту інвестиційних прав. Китайські інвестори стверджують, що протягом 3 років, на підставі вигаданих приводів, вони не можуть увійти на "Мотор Січ", стати повноправними власниками і почати здійснювати господарську діяльність.

Ситуація загрожує звільненням десятків тисяч працівників ПАТ "Мотор Січ", істотними втратами Державного бюджету України, погіршенням міжнародного іміджу України та компенсацією з держбюджету на користь китайських інвесторів понад $3,5 млрд.

Інвестори також звинувачують державні органи влади в корупційних злочинах з метою отримання незаконних фінансових винагород деякими представниками влади та збереження контролю над підприємством з боку ексдиректора "Мотор Січі" В'ячеслава Богуслаєва, незважаючи на те, що продав активи компанії інвесторам з КНР.