false

Група DCH Олександра Ярославського, завершила підготовчі роботи і приступила до організації виробництва сучасних українських трамваїв на базі "Екополісу ХТЗ" у Харкові. Сьогодні виробничий майданчик показали журналістам.

Як повідомлялося раніше, це спільний проект місцевої влади Харкова та DCH, а "Екополіс ХТЗ" входить до числа пріоритетних проектів стратегії розвитку міста.

"Я - прихильник конкретних дій, всі це бачили на прикладі Євро-2012. Коли був побудований готель, обновилися аеропорт і стадіон. Євро закінчилося, а люди і сьогодні, через роки, користуються всім. Не боги горщики обпалюють. Місто в особі Геннадія Кернеса та Ігоря Терехова звернулося до мене з таким проханням про ідею створення трамваїв. Я підтримав. І скоро про наш новий Харківський трамвай дізнаються всі", - сказав на відкритті виробничого майданчика Олександр Ярославський, власник і президент DCH.

Відео дня
false

Ігор Терехов, перший заступник міського голови Харкова, так охарактеризував проект: "Проект з випуску нових трамваїв не здійснився би без енергії Олександра Ярославського і завзятості Геннадія Кернеса. А це розвиток Харківської промисловості та турбота про навколишнє середовище, адже трамвай - найекологічніший вид транспорту. А ще це мегарозвиток комунального транспорту і турбота про наших городян, які ним користуються".

Робота з організації трамвайного виробництва була розпочата зі створення необхідної технічної документації.

"Ми знаходимося на території майбутнього цеху, в якому власне і буде відкрито виробництво сучасних трамваїв. Тут чекають ремонтні роботи у великому обсязі, це не проблема. Виробництво буде комплексним - "проектування-створення-випуск". Наш трамвай повинен бути кращиц за європейські моделі за ціною та якістю. Через 1,5-2 роки плануємо почати серійне виробництво", - розповів Андрій Коваль, генеральний директор ХТЗ, на території якого буде організовано виробництво.

Як повідомляють в DCH, Олександр Ярославський планує інвестувати у виробництво сучасних низькопідлогових трамваїв близько EUR 5,5 млн. Інжиніринговий і консультаційний супровід проекту здійснюватимуть зарубіжні партнери з Чехії.

false

"Трамвайне виробництво стане першим резидентом індустріальної частини бізнес-парку "Екополіс ХТЗ", крім самого Харківського тракторного заводу. Крім того, у нас багато глобальних технологічних компаній, з якими ми готуємося співпрацювати. Наприклад, сьогодні підписали меморандум з Hewкlett Packard Enterprise. Ми повністю відкриті в роботі для своїх партнерів", - повідомив Віталій Баранніков, директор керуючої компанії "Екополіса ХТЗ".

За оцінками експертів, рухомий склад трамвайного транспорту в 14 українських містах, що використовують цей вид транспорту, серйозно зношений. Понад 90% вагонів старше 20 років, більше ніж 50% з них вимагають термінової заміни. В Україні немає свого виробництва трамвайної техніки, потреба країни покривається за рахунок вагонів категорії second hand.

"Екополіс ХТЗ" - довгостроковий інвестиційний проект групи DCH Олександра Ярославського, що передбачає глибокий редевелопмент території легендарного Харківського тракторного заводу (ХТЗ). Він дозволить створити принципово нову інноваційну ділову екосистему світового рівня для розвитку високотехнологічного виробництва, бізнесу та досліджень. Плановий обсяг інвестицій до 2033 року складе понад $1 млрд. На базі "Екополісу ХТЗ" реалізується національний проект Українська Кремнієва Долина, ініційований Президентом України Володимиром Зеленським.