Глобальних змін у вартості житла на первинному ринку не буде / Ілюстрація REUTERS

Скасування фіксованого курсу долара в найближчий перспективі не вплине на вартість житла на первинному ринку.

Про це розповів співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов. За його словами, наразі НБУ ефективно працює над тим, щоб лібералізація валютного ринку не супроводжувалася різкими курсовими змінами. 

"Режим "керованої гнучкості" зберігає за НБУ можливість здійснення тактичних заходів, спрямованих на задоволення попиту на валюту. Відтак очікується, що у найближчий місяць допустимий розрив міжбанківського та готівкового курсів навряд чи буде більшим за 1%, а очікуваний валютний "коридор" збережеться в межах 38-39,5 грн/дол", - прогнозує Семенцов. 

Відео дня

За словами експерта, ціноутворення на первинному ринку житла базується на курсі долара, що в контексті кон'юнктури валютного ринку не вплине на вартість квадратного метру. А якщо взяти до уваги досить низький рівень попиту та об'єктивні умови війни, у другій половині жовтня та в листопаді глобальних змін у вартості житла на первинному ринку не варто очікувати.

"Як і протягом 9 місяців 2023 року рівень попиту складає максимум третину від довоєнного рівня. А в загальному співвідношенні з наявною пропозицією – це лише 15-20%. І у найближчій перспективі зростання попиту є малоймовірним", - зазначив він.

Також він вказав на те, що наявний попит розподілений нерівномірно, адже понад 70% покупців цікавлять квартири в уже зведених будинках або в житлових комплексах чи окремих чергах ЖК на завершальних стадіях будівництва (з рівнем готовності від 70% та очікуваним введенням в експлуатацію до кінця першого півріччя 2024 року). 

Зміна курсового режиму

Національний банк України з 3 жовтня скасував фіксований курс гривні до долара та запровадив гнучкий курс. Відтепер впроваджено режим "керованої гнучкості", за якого курс встановлюватиметься відповідно до ситуації на міжбанківському валютному ринку, проте НБУ буде контролювати, аби не відбувалося значного знецінення чи зростання курсу.

До повномасштабного російського вторгнення в Україні був плаваючий валютний курс, проте після початку великої війни НБУ тримав фіксований курс гривні до долара, – спочатку 29,25 грн/долар, а з 21 липня 2022 року – 36,57 грн/долар.

Вас також можуть зацікавити новини: