Наразі для зростання вартості житла в Україні немає передумов / фото ua.depositphotos.com

У другому півріччі цього року, залежно від перебігу воєнних дій та економічної ситуації в країні, вартість житла на первинному ринку зросте в середньому на 3-5% в гривневому еквіваленті.

Як повідомив УНІАН співзасновник і керуючий партнер інвестиційно-девелоперської компанії INSPI Development Володимир Семенцов, на даний час для зростання вартості житла немає ані економічних, ані кон’юнктурних передумов, першочергово йдеться про рівень попиту.

Він підкреслив, що інфляція для первинного ринку, насамперед, віддзеркалюється у вартості будівельних матеріалів та будівельно-монтажних робіт. Однак, на думку експерта, у випадку більш-менш стабільної економіки та поступовому її зростанні, ціни на будматеріали залишатимуться на сталому рівні. 

Відео дня

Другою причиною, яка потенційно може рухати ціни вгору, Семенцов назвав співвідношення попиту і пропозиції.

За його даними, залежно від локації, стану готовності, класу та якості об’єкта, рівень попиту в середньому щонайменше в 3 рази менший за пропозицію. Лише в окремих об’єктах, зведення яких наближається до завершення (зі ступенем готовності від 80% і вище та з орієнтовним терміном введення в експлуатацію протягом 6-8 місяців), попит на 40-50% менший за пропозицію.

"Інакше кажучи, фактор попиту не впливає на цінову кон’юнктуру ринку. Розуміємо, що закони бізнесу та ще й в умовах війни працюють: зростання цін за мінімального попиту не лише не спонукатиме покупців "квапитися" з покупкою житла, а навпаки - викликатиме лише роздратування та намагання знайти інший об’єкт за адекватними цінами", - підкреслив фахівець.

Що стосується рівня попиту у другому півріччі, то, за його прогнозом, за найоптимістичнішого сценарію попит зростатиме точково і лише на майже готові об’єкти в окремих локаціях, що є найбільш захищеними від ворожих ракетних атак. Відтак найбільша увага потенційних покупців (понад 75% попиту) буде прикута до одно- чи двокімнатних осель площею від 40 кв. м до 70 кв. м в об’єктах на фінальних стадіях будівництва, розташованих у відносно безпечних містах, таких, як Київ, Львів, Івано-Франківськівськ, Ужгород, частково це стосується Одеси та Дніпра. 

Ситуація на ринку житал в Україні

Як повідомляв УНІАН, за даними Державної служби статистики, в Україні за три місяці 2023 року побудували 24 905 квартир або 1,942 млн. квадратних метрів житла, з яких 4922 квартири в одноквартирних будинках і 19 983 - у багатоквартирних. 

За підсумками 2022 року введення в експлуатацію житла в Україні скоротилося на 37,8% порівняно з 2021 роком – до 7 млн 110,2 тис. квадратних метрів.

Вас також можуть зацікавити новини: