Безробітними стали сотні тисяч українців / Ілюстрація REUTERS

З початку дії карантину статус безробітного отримали 431,8 тис. українців, що на 67% більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Про це повідомила прес-служба Державної служби зайнятості.

Читайте такожБезробітніх в Україні з початку карантину стало больше на 400 тисяч

Відео дня

«Безробітними стали сотні тисяч громадян: як представники інтелектуальної праці, так і простих професій. З початку дії карантину (з 12 березня по 20 серпня) статус безробітного отримали 431,8 тис. осіб, що на 67% більше, ніж за аналогічний період минулого року», - йдеться в повідомленні.

Відновлення економіки

У прес-службі відзначили, що зараз відновлюється робота підприємств і організацій по всій країні. Як наслідок - поступово зменшується кількість зареєстрованих безробітних і зростає кількість поданих у службу зайнятості вакансій.

Кількість безробітних

Так, у квітні статус безробітного отримали 149 тис. осіб, в травні їх кількість становила 97 тис. осіб, в червні - 75 тис., в липні - 68 тис.

Під час дії карантину фахівці центрів зайнятості не припиняли підбирати для безробітних відповідні вакансії, а для роботодавців - кваліфікований персонал. Так, за п'ять місяців карантину роботу вдалося знайти для 245 тис. громадян, з них 168 тис. безробітних.

Згідно з повідомленням, в липні роботодавці подали центрам зайнятості 61 тис. вакансій, що на 5% більше, ніж в червні, і на 18 тис., або на 40% більше, ніж у квітні поточного року. Станом на середину серпня на одне робоче місце претендували 9 безробітних. Це означає, що роботодавці, які хочуть збільшити штат, можуть знайти собі співробітників, скориставшись послугами центрів зайнятості.

Станом на 20 серпня статус безробітного мають майже 488 тис. Українців (проти 276 тис. на цю ж дату минулого року), допомогу з безробіття отримують 411 тис. громадян.

Прогнози

Національний банк України прогнозував пік рівня безробіття в країні у другому кварталі - до 11,5%, після чого в другому півріччі цей показник піде на спад і в цілому за підсумками року буде вище торішнього, але нижче 10%.

Згідно з оновленим макроекономічним прогнозом уряду на найближчі три роки, рівень безробіття населення у віці від 15 до 70 років прогнозується на рівні 9,2% у 2021 році, 8,5% у 2022-му і 8% у 2023-му.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства за підсумками року прогнозувало зростання безробіття в Україні до 9,4%.

31 липня 2020 року Нацбанк погіршив прогноз рівня безробіття в Україні.

Хронологія подій

  • З моменту оголошення загальнонаціонального карантину з протидії коронавірусу в Україні кількість офіційно зареєстрованих безробітних перевищила 500 тисяч осіб.
  • Кабінет міністрів представив програму зі створення 500 тисяч нових робочих місць.
  • Станом на 11 червня 2020 року кількість зареєстрованих безробітних в Україні перевищило 514 тисяч осіб.
  • Станом на 10 липня 2020 року в центрах зайнятості було зареєстровано 512 тисяч осіб, які шукали роботу.
  • 19 серпня 2020 року Кабінет міністрів України запропонував зберегти програму допомоги по частковому безробіттю після закінчення карантину, введеного для боротьби з COVID-19.