Ілюстрація REUTERS

Близько 20% книжкових магазинів і коло 10% українських видавництв можуть закритися до кінця 2020 року через відсутність належної підтримки державою цього сектора економіки під час карантину.

Читайте такожThe Economist: Східну Європу чекає обвал економіки, як після падіння комунізму

Про це повідомив генеральний директор видавництва "Фоліо" Олександр Красовицький на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Відео дня

"Думаю, пора подумати про те, з якими результатами книжковий ринок підійде до кінця року. Припускаю: закриття 20% книжкових магазинів, закриття 10% видавництв", - написав він.

Крім цього, експерт прогнозує падіння сумарного тиражу у 2020 році на 60% (без урахування підручників) у порівнянні з 2019 роком, зростання паперового та електронного піратства, триразове падіння придбання прав на переклад закордонних хітів; падіння обігу книжкової торгівлі у 2020 році на 40%, зменшення кількості виданих найменувань на 35%.

Красовицький підкреслив, що такий сценарій був би неможливий, якби держава надала підтримку ще в березні.

"І так, цього б не сталося, якби дії держави з порятунку ринку відбулися б в березні, як у колег за кордоном, а не в серпні, як ми сподіваємося", - написав він.

Як повідомляв УНІАН, згідно з опитуванням представників української медіаспільноти, проведеного Національним союзом журналістів України (НСЖУ), понад 80% українських ЗМІ (онлайн-видання, телерадіокомпанії, регіональні газети) втрачають рекламодавців через введення в Україні карантинних заходів та економічної кризи, спричиненої пандемією коронавірусної інфекції COVID-19.

Довідка УНІАН. "Фоліо" - одне з найбільших українських книжкових видавництв. Було засновано в 1991 році Олександром Красовицким. У 2019 році "Фоліо" випустило 512 найменувань книг загальним тиражем 624 768 примірників.