фото metinvestholding.com

Група компаній "Метінвест", з урахуванням асоційованих компаній та спільних підприємств, у 2023 році перерахувала до бюджетів усіх рівнів в Україні 14,6 млрд грн податків і зборів.

Попри війну компанія залишається одним з головних платників податків в Україні, йдеться у офіційному звіті компанії.

"Ми пережили ще один надважкий рік війни. Незважаючи на проблеми з завантаженням активів і морську блокаду, незважаючи на втрату контролю над активами в Маріуполі, зупинення АКХЗ і значне зниження кількості персоналу через війну, "Метінвест", як і раніше, залишається одним із найбільших платників податків в Україні. Відмова від належних компанії за законодавством податкових пільг дала змогу спрямувати додаткові кошти на ті напрями, де це потрібно найбільше. Ми продовжуємо підтримувати українців та армію на шляху до перемоги та закликаємо кожен бізнес доєднатися і через податки, донати, допомогу ЗСУ та мирним мешканцям підтримувати Україну в час випробувань, який ми всі переживаємо зараз", – заявив генеральний директор групи "Метінвест" Юрій Риженков.

Відео дня

Згідно до звіту, серед найбільших за обсягом відрахувань:

  • єдиний соціальний внесок – 3,3 млрд грн
  • податок на прибуток – 3,2 млрд грн
  • податок на доходи фізичних осіб – понад 3 млрд грн

Крім того, українські підприємства "Метінвесту" у 2023 році збільшили плату за землю майже на 10% порівняно з 2022 роком – до 1,2 млрд грн. Також зросли виплати екологічного податку – до 608 млн грн.

Водночас у 2023 році компанія сплатила до державного та місцевих бюджетів України 2,2 млрд грн за користування надрами.

Для порівняння, у 2022 році компанія "Метінвест" сплатила до держбюджету понад 20 млрд грн податків. Таких цифр вдалося досягнути завдяки роботі втрачених наразі гігантів "Азовсталь", ММК ім. Ілліча та Авдіївський коксохім.

Нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення Росії до України група компаній "Метінвест" українського бізнесмена Ріната Ахметова спрямувала на допомогу Україні вже 4,8 млрд грн. З цієї суми понад 2,5 млрд грн – допомога бійцям в межах мілітарної ініціативи "Сталевий фронт". Це робить компанію найбільшим приватним донором ЗСУ.