Оренда житла через локдаун може подешевшати / фото УНІАН, Олександр Давидов

Можливе введення локдауну в Україні через погіршення епідемічної ситуації вплине на вартість оренди житла. Все буде залежати від того, наскільки довгим буде посилений карантин.

Про це в коментарі сайту ТСН розповів президент Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Юрій Піта.

"У разі, якщо локдаун триватиме не більше 1-1, 5 місяців, то вартість житла на вторинному і первинному ринках залишатиметься без змін. Тобто, потенційним покупцям житла не варто очікувати падіння ринку або істотного зниження вартості квартир", - пояснив експерт.

Відео дня

При цьому на первинному ринку вартість квартир при покупці може знизитися до 10% за умови повної оплати.

Читайте такожВ Україні зросте податок на житло: кому та скільки доведеться заплатити

"Всі прекрасно розуміють, що локдаун не назавжди. І попри зниження кількості потенційних покупців на цей період, яке може скласти до 50-70%, вже після локдауну в наступні 2-3 місяці відкладений попит буде повністю реалізований", - говорить Піта.

Оренда квартир в умовах локдауну може подешевшати на 30-40%, прогнозує експерт. Цей ринок, за його словами, вкрай чутливий до будь-яких змін.

"Тому очевидно, що в умовах локдауну різко зменшиться попит на орендних цінах. Однак, на первинному і вторинному ринках, по завершенню локдауну ціни повільно почнуть вирівнюватися до вересневих показників", - резюмував експерт.

Він також розповів, що буде з цінами на житло в Україні до кінця поточного року.