Стало відомо, як зміняться ціни на житло / фото УНІАН

У великих українських містах поступово падає активність на вторинному ринку житла, в жовтні цей процес розповсюдиться на більшість обласних центрів.

Такий прогноз озвучив президент Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України Юрій Піта в коментарі сайту ТСН.

За його словами, зменшення активності стабілізувало ціни на житло - у великих містах вони зросли лише на 1,5-2%, а решті не змінилися. Експерт прогнозує, що до кінця поточного року ціни суттєво не зміняться. 

Відео дня

"Ще у липні фахівці АФНУ прогнозували, що ціни на вторинному ринку майже досягли своїх максимальних позначок, що відповідають платоспроможному попиту. Тому в наявній економічній ситуації не варто очікувати якогось суттєвого пожвавлення на ринку житла", - каже Піта.

Ціни на вторинному ринку, зазначає експерт, залежать від низкивфакторів. До них Піта відносить зростання собівартості будівництва, попит, розвиток іпотеки та реформи містобудування. Втім, зростання цін у поточному році експерт не прогнозує.

Читайте такожКупити квартиру: де й скільки коштує нерухомість і чого чекати від цін до кінця року

"До кінця року середні ціни на новобудови можуть зрости в середньому лише на 2-3%. Наразі збільшення цін в межах 3-5% очікується лише у 20-30% об’єктів, що зводяться. Разом з тим, забудовники чудово розуміють, що "відірваність" цін від реального попиту вплине на подальше зменшення кількості угод", - каже він.

Ціни на оренду житла

В Асоціації кажуть, що у вересні оренда житла підвищилася в ціні на 5-10% в залежності від міста і його стану. До 10% ціни виросли в столиці, Львові, Харкові, Одесі та Дніпрі. І інших містах зростання не перевищило 5%.

Читайте такожУкраїнці почали сміливіше брати іпотеку: яке житло та де купують

"До кінця року суттєвих цінових змін поки не передбачається. Малогабаритне житло радянської забудови, що користується попитом у 60-65% винаймачів, може зрости в ціні не більше 2-3% і в основному за рахунок появи на ринку нових об’єктів - передчасно звільнених орендарями квартир", - наголосив фахівець.

Піта також припустив, що високі тарифи на опалення можуть спровокувати зниження ціни на оренду житла на 10-15%.

Раніше стало відомо, що влітку 2022 року українці заплатять за свої квартири на 21% більше податків, ніж у 2021 році.