Фото REUTERS

Нардеп Олександр Дубінський направив звернення до директора Державного бюро розслідувань Олексія Сухачова, у якому вимагав перевірити інформацію щодо можливих неправомірних дій власників компаній "Інвестиційний капітал Україна" (ICU) та "Банк Авангард", а також посадових осіб Нацбанку та Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР). Відповідну інформацію народний обранець опублікував у своєму каналі в Telegram.

"9 мільярдів гривень, які належали "Сбербанку Росії" та були заблоковані в ICU та "Авангарді", вкладено в депозитні сертифікати Національного банку України з дохідністю 23% річних. За інформацією ЗМІ, частина цього доходу, а саме 580 мільйонів гривень, була виплачена власникам банку - Костянтину Стеценку та Макару Пасенюку. Тобто кошти, які повинні були перераховані до держбюджету, були використані для збагачення приватними особами", - йдеться у заяві.

Олександр Дубінський вважає, що бездіяльність посадових осіб НБУ та НКЦПФР призвела до значних втрат державного бюджету та вказує на можливі ознаки кримінальних правопорушень, зокрема шахрайства, привласнення та зловживання службовим становищем.

Відео дня

"Вимагаю негайно внести відомості до Єдиного реєстру та розпочати досудове розслідування щодо можливих неправомірних дій Стеценка та Пасенюка і можливих неправомірних дій посадових осіб НБУ та НКЦПФР (зокрема, uолови НБУ та uолови НКЦПФР), які можуть містити ознаки кримінальних правопорушень, передбачених статтями 190, 191, 364 та 367 Кримінального кодексу України", - йдеться у документі.

Окрім того, Дубінський відправив відповідне звернення до голови НБУ Андрія Пишного, висловлюючи обурення та занепокоєння стосовно ситуації, що склалася.

"Відповідно до законодавства, керівники та власники істотної участі у банку повинні мати бездоганну ділову репутацію та задовільний фінансовий стан. Але в мене є сумніви щодо порядності, професійних здібностей та ділової репутації Макара Пасенюка та Костянтина Стеценка. Зважаючи на важливість використання всіх наявних ресурсів, включаючи арештовані активи країни-агресора, для наповнення державного бюджету в період війни проти Російської Федерації, потрібні невідкладні заходи щодо цієї ситуації", - зазначив Дубінський. Нардеп вимагає від Пишного проведення інспекційної перевірки "Авангарду" та розгляду питання про відкликання банківської ліцензії.