Російська металургія котиться в пекло / фото ua.depositphotos.com

Найбільша металургійна компанія Росії НЛМК вирішила продати частину своїх заводів через обвал експорту. Про це російському виданню "Ведомости" розповіло інформоване джерело.

НЛМК є найбільшою металургійною групою в Росії з обсягами довоєнного випуску сталі на рівні 14 млн тонн на рік. Причому сама галузь теж вважалася однією з найприбутковіших і успішних. 

Однак тепер мільярдер Володимир Лісін, що входить в число найбагатших людей Росії, вирішив виставити на продаж належні йому заводи на Уралі і в Калузькій області.

Відео дня

Корпорація має намір позбутися заводів, що випускають сукупно 2 млн тонн металопродукції на рік. Раніше вони займали п'яту частину російського ринку арматури, катанки і метизів. 

За оцінками експертів, за рік війни Лісін позбувся третини свого капіталу через втрату частини експортних ринків. Так, у січні НЛМК змогла експортувати на 21% менше сталі, ніж було роком раніше.

Ситуація в російській економіці

За даними Bloomberg, економіка Росії втратить 190 мільярдів доларів валового внутрішнього продукту до 2026 року порівняно з довоєнною траєкторією, що приблизно еквівалентно всьому річному ВВП таких країн, як Угорщина чи Кувейт.

На тлі повномасштабного російського вторгнення в Україну міжнародні резерви агресора стрімко скорочуються. За даними Центробанку РФ, міжнародні резерви країни за тиждень з 3 по 10 лютого скоротилися на $12 млрд (2%) і склали $589 млрд.

Лавина енергетичних надприбутків Росії остаточно зійшла нанівець. У січні приплив валюти на ринок впав на 36% порівняно з груднем і вдвічі, якщо порівнювати з січнем-2022.

Вас також можуть зацікавити новини: