Фото УНІАН

Печерський районний суд Києва зобов'язав Державне бюро розслідувань закрити кримінальну справу проти відомого столичного девелопера. Відповідним рішенням судді остаточно припинили необґрунтований тиск і переслідування Stolitsa Group, які здійснювалися співробітниками ДБР в рамках кримінального провадження.

Про це повідомляє "Апостроф" із посиланням на прес-службу Stolitsa Group.

28 січня 2022 року Печерський районний суд обґрунтовано відмовив ДБР у продовженні строку досудового розслідування, остаточно поставивши крапку у кримінальному провадженні №12019000000001057. Судді встановили безпідставність поновлення досудового розслідування, оскільки ні слідчий, ні прокурор так і не змогли довести суду необхідність проведення додаткових слідчих дій у справі.

Відео дня

Йдеться про кримінальне провадження №12019000000001057, відкрите 12 листопада 2019 року Головним слідчим управлінням Національної поліції України, яке у травні 2020 року передали для розслідування до Держбюро.

Зокрема, слідчі ДБР розслідували кримінальне провадження за фактом "можливого заволодіння та розтрати державного майна внаслідок довільних дій посадових осіб "Державного підприємства" Науково-дослідний, виробничий агрокомбінат "Пуща-Водиця" та посадових осіб ТОВ "Столиця груп".

16 лютого 2021 року кримінальне провадження було закрито через відсутність складу злочину та у зв'язку з існуванням не скасованої постанови про закриття кримінального провадження №1213110000001049, в якій аналогічні факти розслідувалися ще з 2017 року.

У травні 2021 року слідство у кримінальному провадженні №12019000000001057 було відновлено з незрозумілою метою, а постанову про закриття кримінального провадження - безпідставно скасовано.

Попри очевидну відсутність необхідності встановлення будь-яких додаткових відомостей, з урахуванням повноти вже проведеного раніше досудового розслідування, слідчі ДБР звернулися до Печерського районного суду Києва з клопотанням про продовження термінів досудового розслідування, термін якого закінчується 31 січня 2022 року.

Кримінальне процесуальне законодавство не передбачає процедури повторного подання клопотання про продовження строку досудового розслідування після прийняття судом ухвали про відмову. До того ж, у КПК України визначено, що клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше, ніж за п'ять днів до закінчення строку досудового розслідування, а зазначений строк спливає 31 січня поточного року. Отже, повторне клопотання неможливе.

Таким чином, з урахуванням прийнятого 28 січня 2022 року рішення Печерського райсуду, столична прокуратура повинна протягом п'яти днів винести постанову про закриття кримінального провадження щодо Stolitsa Group. А безпідставний тиск і переслідування девелопера з боку ДБР має бути припинено.