Фото УНІАН

На фоні зростання безробіття, скорочення зарплат, а також неможливості для багатьох заробітчан повернутися на свої робочі місця в країнах ЄС конкуренція за хороші робочі місця в Україні різко загострилася.

Про це пише видання Мінпром у статті "Втриматися за місце".

За час карантину реальний рівень безробіття в Україні подвоївся. За підрахунками Торгово-промислової палати, в перші два тижні карантину кількість безробітних зросла на 500-700 тисяч, а за наступні два тижні – в квітні – додалося ще 500-600 тисяч осіб. І в цілому безробітних в Україні не менш 2,5-2,8 млн.

Відео дня

За даними компанії Kpmg, яка в період з 4 по 12 травня опитала 50 компаній з різних галузей, чверть респондентів відправляють співробітників у неоплачувану відпустку. При цьому майже 40% компаній скоротили витрати на співробітників і всього 6% опитаних повідомили про зростання витрат на персонал.

Необхідно звернути увагу на той факт, що збільшення безробіття в Україні відбувається в тому числі й через повернення на Батьківщину великої кількості трудових мігрантів, які втратили роботу за кордоном. І навряд чи більша кількість цих людей найближчим часом зможуть повернутися на свої "європейські" робочі місця.

Наприклад, кількість безробітних у Німеччині на тлі пандемії коронавіруса у квітні різко зросла – на 300 тисяч осіб. Більше 10 млн трудящих переведені на роботу за скороченим графіком, повідомило Федеральне агентство з праці Німеччини. "Через пандемію коронавіруса ринок праці виявився під сильним тиском. Попит на нових співробітників фактично обвалився", - констатував глава агентства Детлеф Шеле.

В Іспанії, де працює чимало українських заробітчан, з середини березня звільнені сотні тисяч людей. "На сьогоднішній день більше 300 тисяч громадян зареєструвалися на біржі праці. Це абсолютний рекорд для Іспанії", - заявила міністр праці та соціальної економіки Йоланда Діас. Загальна кількість безробітних у країні перевищила три з половиною мільйони, а рівень безробіття досяг 9,3%.

Так що якщо раніше європейський роботодавець переманював у вітчизняного бізнесу робочі руки, то сьогодні ситуація прямо протилежна. За деякими оцінками, в першому півріччі в Україну повернутися до мільйона трудових мігрантів, а значить конкуренція за робоче місце буде ще більшою.