Цього року на Закарпатті буде завершено ремонт автодороги Н-09 Мукачево-Рахів-Івано-Франківськ-Львів, яку приводять до ладу в рамках програми президента України Володимира Зеленського "Велике будівництво".

Про це поінформувала Служба автомобільних доріг у Закарпатській області.

"Національна автодорога Н-09 Мукачево-Рахів-Івано-Франківськ-Львів одна із найбільш мальовничих в Україні. Це флагманський маршрут Західної України, що сполучає три області – Закарпатську, Львівську та Івано-Франківську", – зазначили у Службі. 

Відео дня

Загальна протяжність цієї дороги на Закарпатті – 208 км. За 2 роки дії програми було відремонтовано 206 км, решту шляху оновлять цього року. На цій трасі на висоті 931 м над рівнем моря також розташований Яблунецький перевал.

"Мандрівка Яблунецьким перевалом – це суцільний захват від запаморочливих краєвидів. Його ще називають Татарським перевалом та Беркутом. Межує із Рахівським (Закарпаття) та Надвірнянським (Івано-Франківщина) районами", – уточнюють в Службі автомобільних доріг.

Відомство повідомляє, що на перевалі облаштовано оглядовий майданчик, з якого у хорошу погоду видно частину Свидовецького масиву та гору Близницю, а також гірські вершини Говерли та Петроса. 

Траса Н-09 веде також до Драгобрату – найвисокогірнішого курорту України, на якому сніг тримається аж до квітня.

Нагадаємо, що раніше координатор програми "Велике будівництво", заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко зазначав, що в планах програми на цей рік – 5,5 тис. км доріг державного значення та понад 1,4 тис. км автошляхів місцевого значення.