Найменш постраждають віддалені працівники, кажуть експерти / фото ua.depositphotos.com

Можливе вторгнення російських військ в Україну вплине на вітчизняний ринок праці - постраждають всі сфери.

Про це пише "Обозреватель" із посиланням на думки опитаних експертів.

В даний час ситуацію на ринку праці вони оцінюють як стабільну. Для прогнозу на випадок "великої війни" аналітики згадують, що було вісім років тому, коли Росія окупувала Крим і частину Донбасу.

Відео дня

"У 2014-2015 роках на ринку праці сильно скорочували заробітні плати, звільняли співробітників, компанії закривалися, скорочувалися бонусні програми. Бізнес намагався економити й оптимізувати витрати, а співробітники боялися втратити роботу. Навіть при гострому невдоволенні робочим місцем ніхто не звільнявся", - говорить керівник експертно-аналітичного центру кадрового порталу grc.ua Руслана Березовська.

Експерт ринку праці Сергій Марченко підтверджує, що в період вторгнення Росії на Донбас кількість вакансій на сайтах пошуку роботи впала вдвічі.

Читайте такожСтало відомо, на які спеціальності зросте попит у 2022 році

"Якщо буде повномасштабне вторгнення до Харкова, Чернігова, у бік Києва - обвал буде дуже сильним. Можливо, роботодавці навіть припинять пошук співробітників. Але такий варіант я вважаю малоймовірним", - говорить він.

Марченко також допустив, що реакція ринку на можливу агресію РФ буде не такою різкою, як в 2014 році, оскільки зараз країна вже має подібний досвід.

Загалом експерти прогнозують, що загострення війни торкнеться практично всіх сфер.

"Навіть аграрна галузь, яка відчуває себе на ринку впевнено, працює на експорт, все одно буде обмежена. Щоб виконати зобов'язання за контрактами із західними партнерами, їм потрібно якось відправити вантаж. А якщо кордони будуть закриті, то зробити це буде неможливо", - каже Березовська.

Найбільш вразливою може виявитися сфера послуг.

"Це і консалтинг, і маркетинг, і реклама. Також фізичні послуги, які надають населенню: ресторани, SPA-центри. Можливо, буде момент "просідання", коли людям буде просто не до цього", - пояснює Марченко.

На думку експерти ринку праці Тетяни Пашкіної, у разі нової агресії РФ постраждають ті ж сфери, що і під час пандемії. Зокрема, туризм.

Меншою мірою активні бойові дії можуть торкнутися віддалених працівників.

Читайте такожЩо буде з ринком праці в Україні в новому році: експерт назвала популярні сфери

"Якщо ти дизайнер, можеш працювати за комп'ютером і відправляти макет на email, у тебе буде перевага над, умовно, токарем, якому, щоб точити деталі, потрібен завод і верстат", - говорить Марченко. І додає: у разі "великої війни" роботу зможуть продовжити ті, хто може робити її дистанційно - журналісти, копірайтери, піарники, розробники або рекрутери.

Як повідомлялося, Росія восени 2021 року загострила ситуацію на кордоні з Україною – стягнула багато військових і техніки. Україна і ряд країн Заходу заговорили про те, що РФ може піти на вторгнення.

28 січня міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Російська Федерація до кордонів України в цілому стягнула близько 130 тисяч військових, з урахуванням морського і авіаційного потенціалу.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данилов наприкінці січня цього року стверджував, що повномасштабний наступ Росії на Україну фізично Неможливий.