Документ планується підписати за участю президента України / фото УНІАН Володимир Гонтар

Міжнародні фінансові партнери з Європейського Союзу готові виділити Україні 300 млн євро кредиту на термомодернізацію об'єктів соціальної сфери.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції заявив перший заступник міністра розвитку громад і територій України Василь Лозинський.

Читайте такожУ Києві випускники ПТУ пройдуть державну атестацію онлайн

Відео дня

Необхідна сума

«На саміті Україна - ЄС, який запланований 1 жовтня, вже попередньо схвалено підписання угоди на 300 млн євро для термомодернізації об'єктів соціальної сфери. Це дитячі садочки, школи, лікарні. Ми активно працюємо, є певні бюрократичні речі", - сказав він.

Термін

Лозінський зазначив, що документ планується підписати 1 жовтня за участю президента України.

Концепція

Наприкінці січня Уряд України затвердив Концепцію реалізації державної політики у сфері забезпечення енергетичної ефективності будівель в частині збільшення кількості будівель з близьким до нульового рівнем споживання енергії, та Національний план збільшення кількості таких будівель.

Зокрема, планом передбачені заходи, спрямовані на стимулювання протягом 2020-2030 років забудовників і власників будівель до переходу на будівництво нових і реконструкцію існуючих будівель з дотриманням високих стандартів енергоефективності - будівель з наближеним до нульового рівнем споживання енергії (НПЕЗ).

У червні Європейський інвестиційний банк повідомив, що надасть Україні 300 млн євро кредиту на енергоефективність громадських будівель.

Спеціальний фонд

  • У червні 2017 року Верховна Рада прийняла закон про створення в Україні Фонду енергоефективності, метою якого є надання фінансової та технічної допомоги для енергомодернізації житлового фонду України.
  • Фонд почав роботу у квітні 2019 року. Програми Фонду передбачають компенсацію 50% витрат на заміну в багатоповерховому секторі будівельних матеріалів більш ефективними, енергоаудит, проектні та енергосервісні роботи.
  • У вересні фонд анонсував запуск програми "Енергобудинок" з фінансування комплексних проектів енергомодернізації багатоповерхівок, яка дозволить скоротити споживання газу до 1,5 мільярда кубометрів за п'ять років.
  • У грудні 2019 року президент України Володимир Зеленський поставив перед Міністерством енергетики та захисту навколишнього середовища план з енергомодернізації житлового фонду на 2020 рік.