Внесення змін до Житлового кодексу щодо заборони використання житлової площі для будь-яких інших потреб, окрім житлових, порушує конституційні права громадян та завдає шкоди малому бізнесу, заявив народний депутат від «Нашої України» Віктор МАТЧУК.

Як повідомили УНІАН у прес-службі партії, депутат вважає, що ухвалена Верховною Радою нова редакція статті 6 Житлового кодексу порушує права законних власників приміщень встановленням безпідставних обмежень.

«Прийняті 6 жовтня нововведення суперечать чинному законодавству, яке передбачає, що власники житлових приміщень не мають права використовувати їх лише для «промислових потреб». Але при цьому Господарський кодекс не забороняє використовувати свою нерухомість у робочих цілях. Більше того, відповідно до чинного законодавства, приватні підприємці можуть реєструватися за місцем проживання, що дає їм право не лише жити, але й працювати у своїх квартирах», - нагадав народний депутат.

Відео дня

На переконання В.МАТЧУКА, внесені владою зміни передбачають, що відкривати перукарні, аптеки, магазини, банки, нотаріальні контори та офіси, які на абсолютно законних підставах наразі здійснюють свою діяльність у житлових будинках, підприємці більше не зможуть. Відповідно, власники приміщень не зможуть їх здавати під ці потреби, що порушує їх право розпоряджатися власним майном на власний розсуд, гарантоване у статті 41 Конституції України.

«Сучасні ж новобудови взагалі із самого початку проектують з урахуванням того, що на нижніх поверхах будуть розташовані магазини чи інші елементи інфраструктури, які забезпечують потреби мешканців. Виходить, що і на них відтепер також поширюється заборона», - сказав «нашоукраїнець».

В.МАТЧУК наголосив, що фактично правляча більшість у парламенті запровадила чергові законодавчі перешкоди для ведення підприємницької діяльності, які стануть відчутним ударом по малому бізнесу в Україні.

Народний депутат підкреслив, що закон неприховано лобіює інтереси власників офісних приміщень і розрахований на те, щоб змусити малий бізнес перебиратись в офісні центри. Але така «розкіш» не по кишені більшості підприємців, оскільки оренда там є в рази вищою, а це змусить їх згортати свою діяльність.

«Окрім того, в законі не врегульоване питання, хто і яким чином має контролювати «правильність» використання приміщень у житлових будинках, а це розширює можливості для неофіційних заробітків численної армії контролерів та створює додаткове поле для корупції. Санепідемстанція, дільничні міліціонери та податківці отримали новий формальний привід для того, щоб зачастити в гості до підприємців», - переконаний В.МАТЧУК.