Прокуратура Києва подала позов до ДТЕК Ахметова / фото УНІАН

Прокуратура Києва подала позов до Господарського суду Києва на енергохолдинг ДТЕК Ріната Ахметова про повернення у власність міста пакетів акцій "Київенерго", "Київгазу" і "Київводоканалу" вартістю понад 1 млрд грн, які більше десяти років тому були передані компанії "Київенергохолдинг" з метою створення єдиного комплексу поставок енергоресурсів і води в столиці.

Читайте такожУ "Київенерго" Ахметова підрахували, скільки мільярдів столиця заборгувала компанії

Відео дня

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив під час брифінгу прокурор Києва Роман Говда.

«Прокуратура Києва подала до Господарського суду Києва позов про повернення територіальній громаді столиці пакетів акцій «Київенерго», «Київгазу» і «Київводоканалу» вартістю понад 1 млрд грн», - сказав Говда.

Він повідомив, що в процесі створення «Київенергохолдингу» (2004-2006 рр.) йому у власність було віддано 61% акцій «Київгазу», 67% акцій «Київводоканалу» і 12,7% акцій «Київенерго», які належить територіальній громаді».

При цьому, як було встановлено прокуратурою під час розслідування, вартість комунальних пакетів акцій було занижено більш ніж учетверо, оскільки, згідно з висновками експертиз, така вартість становила 1,1 млрд грн.

Крім того, в 2007 році без погодження наглядової ради і загальних зборів акціонерів 12,7% акцій «Київенерго» було передано іншій приватній структурі, а в подальшому за рядом угод відчужено на користь ДТЕК.

Говда повідомив, що відповідачами в цьому позові виступають компанія «Київенергохолдинг», кіпрські компанії, які є співзасновниками компанії, а також енергохолдинг ДТЕК, оскільки він є добросовісним набувачем акцій. Він також зазначив, що прокуратура проситиме заарештувати акції компанії як забезпечувальний захід.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці вересня 2016 року суд дозволив Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку провести перевірку документації «Київенерго» для визначення законності виведення 12,73% акцій компанії з комунальної власності територіальної громади Києва.

Довідка УНІАН. «Київенерго» генерує і постачає теплову та електричну енергію в Києві, входить до складу найбільшого приватного енергохолдингу ДТЕК.

«Київгаз» займається транспортуванням газу по розподільчих трубопроводах, а також продає газ населенню і бюджетним організаціям у Києві.

Станом на другий квартал 2017 року 28,46% акцій «Київгазу» належать територіальній громаді міста. «Київенергохолдингу» належить 60% акцій компанії.

«Київводоканал» - акціонерна компанія, яка здійснює водопостачання і водовідведення в місті Києві. Основним акціонером компанії станом на II квартал 2017 року є компанія «Київенергохолдинг», яка володіє 67% акцій. 25,5% акцій компанії належать територіальній громаді міста.