Ілюстрація REUTERS

Компанія Apple попереджає користувачів про проблему безпеки в новій iOS 13, яка зачіпає сторонні клавіатурні додатки.

Помилка дозволяє стороннім клавіатурам вмикати "повний доступ" без вашого дозволу, пише НВ з посиланням на TNW.

Ця помилка, яку не усунуто в останніх оновленнях, випущених 23 вересня, потенційно може дозволити виробникам клавіатури збирати дані про натискання клавіш без вашого відома і передавати їх на свої сервери.

Відео дня

Клавіатури сторонніх виробників, такі як GBoard, SwiftKey і Grammarly, можна запускати як окремий додаток або запитувати "повний доступ" для взаємодії з іншими додатками і надання додаткових функцій.

Але, згідно з документом підтримки, випущеному компанією, помилка в програмному забезпеченні може привести до того, що ці додатки отримають "повний доступ", навіть якщо він не був схвалений.

Відзначивши, що помилка не впливає на вбудовану клавіатуру Apple або інші додатки клавіатур, які не використовують повний доступ, компанія заявила, що планує вирішити цю проблему в наступному оновленні програмного забезпечення.

Читайте такожApple випустила iOS 13: «темна» тема, свайпи в клавіатурі та інші нововведення

Зазначається, що "повний доступ" також дозволяє розробнику клавіатури збирати всі дані про натискання клавіш і все, що ви вводите. Наприклад, коли ви надаєте Gboard повний доступ, вона дозволяє виконувати пошук Google прямо з клавіатури. При цьому ваші запити будуть відправлені в Google, але ніякі інші дані не будуть передані. Таким чином, в разі відомого розробника особливих причин для занепокоєння немає.

Але якщо це додаток від менш відомого розробника, і вам незручно ділитися такими даними натискання клавіш, вам потрібно перевірити, чи був включений повний доступ без вашого відома. Для цього потрібно відкрити меню "Налаштування - Загальні - Клавіатура - Клавіатури" і ознайомитися з встановленими сторонніми додатками, які можуть використовувати повний доступ до системи. До офіційного виправлення помилки будь-які сторонні клавіатури з iOS-пристроїв рекомендується видалити.

Проте, проблем з оновленням системи до версії iOS 13 бути не повинно, ситуацію з клавіатурами також обіцяють незабаром виправити.