Ілюстрація REUTERS

Компанія Microsoft представила знаменний продукт — складаний смартфон Surface Duo з двома екранами. Цей дебют став очікуваним і неочікуваним одночасно: останні кілька років не вщухали чутки про повернення Microsoft на ринок смартфонів і розробку складного смартфона Surface.

Читайте такожПрибуток Microsoft зріс більш ніж удвічі

Але якщо складаний мобільний ПК Surface Neo з двома екранами чекали з того самого дня, як Microsoft вперше оголосила про презентацію, то складаний смартфон побачити ніхто не очікував.

Як пише itc.ua, найбільшою несподіванкою стало те, що як програмну основу для свого складного смартфона Surface Duo компанія Microsoft вибрала конкуруючу мобільну платформу Google Android, а не власну Windows 10X. Судячи з усього, в Microsoft ще не відійшли після провалу Windows 10 Mobile і вирішили не ризикувати.

Зовні Surface Duo повністю повторює Surface Neo (та ж складна конструкція з двома екранами і шарніром посередині, що дозволяє відкидати дисплеї на кут 360°), але відрізняється більш компактним форм-фактором. Якщо Surface Neo оснащується 9-дюймовими екранами, то Surface Duo отримав екрани діагоналлю 5,6 дюйма. Тобто, в складеному вигляді Surface Duo повинен легко поміщатися в будь-яку кишеню.

фото theverge.com

На кожному дисплеї також можна буде запускати два різних додатки одночасно, або переключити Duo в альбомний режим і використовувати другий дисплей в якості клавіатури або ігрового контролера. Версія Android встановлена на Surface Duo, доповнена оболонкою, нагадує інтерфейс Windows 10X, під управлінням якої працює планшет Surface Neo.

фото theverge.com

Остаточні технічні характеристики і дизайн Surface Duo ще не затверджені. І це не дивно, враховуючи, що на ринок Surface Duo, як і Surface Neo, вийде тільки через рік, до Різдва 2020 року. Водночас видання Wired заявляє, що апаратним базисом Surface Duo стане SoC Qualcomm Snapdragon 855. Поки незрозуміло, чи буде у Surface Duo основна камера на зовнішній стороні. З великою ймовірністю, фінальна версія Surface Duo буде виглядати трохи інакше.

Навчена гірким досвідом з Windows Phone, Microsoft не хоче поспішати, а надати розробникам достатньо часу, щоб встигнути випустити додатки для смартфонів нового складаного форм-фактора.