Ілюстрація REUTERS

Компанія Microsoft представила нову ОС Windows 10X, яка призначена для нового класу мобільних ПК з двома екранами, до якого належить еталонний Surface Neo.

Читайте такожMicrosoft повернулася на ринок смартфонів з Android-телефоном з двома екранами (фото, відео)

В осяжному майбутньому складані мобільні ПК з двома екранами випустять й інші імениті виробники: ASUS, Dell, HP і Lenovo.

Відео дня

Головне в Windows 10X — це, мабуть, підтримка традиційних настільних додатків Win32, а не тільки додатків PWA і UWP. Як пише itc.ua, забезпечити це вдалося за рахунок технології контейнеризації (віртуалізації на рівні ОС).

Windows 10X — це не просто спрощена версія Windows 10. Вона отримала ряд відмінностей і оптимізацій інтерфейсу для використання переваг нового класу двоекранних і гібридних планшетів-ноутбуків складної конструкції. Зокрема, Windows 10X виділяється новим меню «Пуск» без «живих» плиток (Live Tiles), анімованих ікон, які дебютували в ОС Windows Phone, після чого перекочували в Windows 8, а потім — і в Windows 10.

Інтерфейс Windows 10X орієнтований на сенсорне управління, в оновленому меню є іконки додатків, збудовані в кілька рядів (їх можна буде закріпити на конкретному місці), і список недавно відкритих документів. По суті, спрощений вигляд меню «Пуск» Windows 10X більше схожий на панель завдань, ніж на «Пуск» зі звичайної Windows 10.

Поки незрозуміло, чи плануються якісь зміни в інтерфейсі звичайної Windows 10, щоб привести меню «Пуск» до єдиного дизайну, але абсолютно очевидно, що Microsoft більше не бачить сенсу в «живих» плитках, так що незабаром цей елемент,на радість багатьох, піде в історію.

Microsoft планує запуск Windows 10X на святковий сезон 2020 року. За словами компанії, перша хвиля пристроїв вийде восени наступного року і буде оснащуватися процесорами Intel.