Ілюстрація REUTERS

Компанія Samsung зробила оголошення, яке засмутить користувачів фірмового Linux on DeX, також відомого як Linux on Galaxy. Південнокорейський гігант попередив про можливе закриття проекту, що є свого роду продовженням ідей проекту Ubuntu Touch.

Читайте такожSamsung Galaxy M30s з рекордною батареєю на 6000 мАгод почали продавати в Україні: ціни

Нагадаємо, у свій час Canonical намагалася адаптувати Linux для смартфонів і перетворити її на універсальну систему, яку можна було використовувати і в настільному режимі, але в результаті у неї це не вийшло, пише itc.ua.

Відео дня

Фірмове ЗА DeX добре знайоме користувачам флагманських смартфонів і планшетів Samsung на Android. Підключивши пристрій до монітора за допомогою кабелю HDMI-USB-C, можна отримати інтерфейс, схожий з настільними ОС.

Ініціатива Linux on DeX була запущена рік тому, з тих пір ПЗ, яке дозволяє власникам кількох сумісних пристроїв Samsung працювати в настільному оточенні Ubuntu, залишалося в бета-версії. Але з виходом оновлення 10 для Android смартфонів і планшетів Samsung офіційна підтримка Linux on DeX буде припинена. В Samsung не називають точну причину закриття проекту, але можна припустити, що ПЗ особливою популярністю не користувалося.

Таким чином, з виходом оновлення прошивки до версії Android 10, користувачам доведеться повернутися до значно обмеженішого за функціональністю DeX-оптимізованому інтерфейсу Android. Але для тих, хто використовував Linux як інструмент для підвищення продуктивності, це явно не варіант.

Samsung і раніше активно розвиває технологію DeX, і нещодавно розробники включили підтримку настільного режиму для Mac і Windows. Але абсолютно очевидно, що, незважаючи на високу обчислювальну потужність, смартфони Galaxy поки не можуть стати повноцінною заміною ПК.