Ілюстрація REUTERS

Три найбільших мобільних оператори Китаю — China Unicom, China Telecom і China Mobile (всі три належать державі) — одночасно офіційно почали надавати мобільний інтернет п'ятого покоління в найбільших містах країни, таких як Пекін, Шанхай, Гуанчжоу і Шеньчжень, причому, на відміну від США і Південної Кореї, де 5G-мережі в даний час працюють в окремих районах кількох великих міст, китайські оператори покрили відразу всю територію мегаполісів.

Читайте такожHuawei вже працює над зв'язку язком 6G, але чекати доведеться більше 10 років

За твердженням Bloomberg, таким чином в Пекіні хочуть продемонструвати, що торгова війна зі США не заважає планам Китаю стати технологічною наддержавою. Спочатку запустити мережі 5G планувалося в 2020 році, однак бойкот Huawei з боку американців підштовхнув Китай діяти швидше, пише itc.ua.

Найбільшою національної 5G-мережею в даний час володіє China Mobile, яка покрила нею 50 міст. Загальна 5G-мережа China Telecom і China Unicom покриває поки тільки 30 міст, однак до кінця року її обіцяють розширити ще на 20 населених пунктів. Загалом три оператори мають більше 86 000 базових станцій для мереж п'ятого покоління, і до кінця року їхня кількість, за планами, зросте до 130 000. Для порівняння: за оцінками аналітичної фірми Bernstein, в Південній Кореї базових станцій з підтримкою 5G до цього моменту буде 75 000, а у США − всього 10 000. Цікаво, що всі китайські оператори використовують діапазон частот нижче 6 ГГц, тоді як провайдери США віддають перевагу міліметровому діапазону.

Тарифні 5G-плани, пропоновані китайськими операторами, розрізняються за кількістю доступних гігабайт і максимальної швидкості і стартує від 128 юанів ($18) за 30 ГБ даних в місяць на швидкості до 300 Мбіт/с. «Максимальний» тариф коштує 599 юанів ($85) і включає 300 ГБ в місяць і швидкість до 1 Гбіт/с. Тарифи з повною швидкістю починаються приблизно від 300 юанів ($43). За повідомленнями ЗМІ, ціна гігабайта в 5G-тарифах загалом порівнянна з ціною гігабайта в тарифах 4G.

Заявки на перехід на 5G подали вже 10 млн китайських абонентів. Для переходу необхідно мати смартфон, що підтримує зв'язок п'ятого покоління, від китайського виробника: Huawei, ZTE, Xiaomi або Oppo.